Mitől lesz válságálló egy vállalkozás?

kéz. dominó, megállít, válság

A mögöttünk álló mintegy másfél évtizedet gazdasági válságok és a kilábaló szakaszok jellemezték; a pénzügyi és tőzsdei indíttatású összeomlás után egy világjárvány, illetve egy háború rengette meg a világgazdaság stabilitását.

A válságok olyan erővel hatottak, illetve hatnak a gazdaság egészére, ami meghatározó a legtöbb vállalkozás kilátásaira nézve. Nem lehetnek kivételek a kis- és középvállalkozások sem.

A pénzügyi szakértők gyakran megfogalmazzák azt az intelmet, miszerint válság idején, illetve azt megelőzően – ha egyáltalán előrelátható – érdemes mértékletességet gyakorolni a hitelfinanszírozásban.

A szakzsargon gyakran használja a forró pénz kifejezést, ami alatt a laza kondíciókkal kihelyezett, alacsony fedezettséggel bíró, rendszerint akciós, alacsony kamatú hiteleket értjük. Különösen a kis- és középvállalkozások számára lehetnek vonzók az ilyen finanszírozási megoldások, ugyanakkor épp ezek a konstrukciók azok, amelyeket a hitelintézetek elsőként szigorítanak, ha a visszaesés szele érinti őket.

Éppen ezért érdemes figyelni a fedezet és az önerő arányára, valamint biztosítani kell megfelelő mértékű pénzügyi puffert, ami stabilitást képest garantálni a vállalkozás számára. Emellett rendkívül alaposan kell tájékozódni a hitelszerződés részleteiről, valamint érdemes előnyben részesíteni a fixált törlesztőrészletű konstrukciókat. Ennek köszönhetően a terhek kiszámíthatóbbak lehetnek, illetve egy gazdasági zuhanás alatt is vállalhatók maradhatnak.

Érdemes szem előtt tartani azt a gazdasági törvényszerűséget is, miszerint válságban az azonnal felhasználható összegek felértékelődhetnek. Gyakran előfordul, hogy a vállalkozás a zaklatott piacon jelentősen alacsonyabb áron juthat nyersanyaghoz vagy szolgáltatáshoz, ha azonnali fizetésre képes. Részben ez a magyarázata annak az állításnak, hogy a tartalékképzés épp azokban az időszakokban a legfontosabb, amikor a válság előjelei egyre határozottabban jelennek meg.

Minden válság a piac újraosztásának ígéretét is magában hordozza. Éppen ezért fontos, hogy a vállalkozás mindig készüljön a legnehezebb időszakokra.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva