Mit hozhat az előttünk álló év a vállalkozások számára?

2022, jövő, mit hozhat 2022

A december jellemzően az évértékelés és az előttünk álló év üzleti tervezésének időszaka. 2020 és ’21 változó gazdasági környezetet, hullámzó várakozásokat és folytonos bizonytalanságot hozott a hazai kkv-szektor számára, így nem meglepő, hogy 2022-re sokan a lassú kilábalás éveként tekintenek, amely nem lehet mentes a költségoptimalizálás, a digitális fejlesztések, valamint a beszállítói- és ügyfélkör stabilizálásának terhétől.

Az elhúzódó koronavírus-válság jelentős mértékben tépázza a kis- és középvállalkozásokat, különösen a vendéglátás, a rekreációs szolgáltatások, a nem élelmiszeripari kereskedelmi tevékenységek, valamint a könnyűipar és az építőipar területén. Kifejezetten magas az indított kényszertörlési eljárások száma, ami borús gazdasági kilátásokat vetíthet előre.

A 2020 tavasza óta tartó időszak egyértelműen rávilágított a piaci környezet hirtelen változásaival szembeni rugalmasság és alkalmazkodókészség fontosságára; e tekintetben 2022 sem hozhat változást. Továbbra is kiemelten fontos az üzletfolytonosság biztosítása, valamint a digitalizáció elősegítése.

A kis- és középvállalkozások körében a digitalizáció megítélése kifejezetten vegyes; a tapasztalat azt mutatja, hogy prioritásként hangoztatják az ilyen irányú megoldások fejlesztését, mégis óvatosan vágnak bele ezek gyakorlati megvalósításába. Noha az információs technológiák meghonosítása a cégek működésében kifejezetten költséges lehet, a koronavírus-válság egyértelművé tette ezek szükségességét és gyakorlati hasznosságát.

Az előttünk álló év legnagyobb kihívása azonban a digitalizáció fejlesztésével elérhető eredményes cégépítés kivitelezése lehet. Immár bő másfél éve a kkv-szereplők kénytelenek mellőzni a kiállításokat, bemutatókat és kamarai rendezvényeket, amelyek korábban a kapcsolatépítés legfőbb mozgatórugóinak számítottak.

Éppen ezért egyre nagyobb szerep hárul a digitális jelenlétre, valamint azokra a digitális csatornákra, amelyek megkönnyítik és hatékonyabbá teszik a kommunikációt a partnerek és ügyfelek között. Ennek zökkenőmentessége érdekében a dolgozóknak és vezetőknek is magabiztos tudással kell rendelkezniük a platformok használatát illetően. A megfelelő ismeret hiánya esetén képzések és tanfolyamok jelenthetik a kézenfekvő megoldást.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva