Jövedelmező mezőgazdasági tevékenységek I. rész növénytermesztés

traktor, növénytermesztés, föld

Egész Európában növekvő tendenciát mutat a biotermékek iránti kereslet, beleértve Magyarországot is. Ezzel együtt nem csak az erre szánt támogatás mértéke, de a biotermesztés céljából hasznosított területek száma is emelkedik. De nem csak a biotermesztés lehet jövedelmező irány! Cikksorozatunk első részében áttekintjük, melyek a növénytermesztés azon területei az agráriumban, amelybe érdemes befektetni.

Dísznövények

Magyarországon a dísznövénytermesztésre használt területek nagy részét faiskolai tevékenységekre, vágott virág, valamint cserepes és hagymás dísznövények termesztésére tartják fent. Bőséges kereslet jellemzi ezt a piacot, jóval nagyobb, mint amit a kínálat ki tudna elégíteni. Ugyanakkor a termesztési költségek elég magasak, így költséges befektetés, viszont megfelelő stratégia mellett garantált a bevétel.

Gyógynövények és fűszernövények

A dísznövényekhez hasonlóan a kereslet ezen a területen is nő. Különbség viszont, hogy itt nem a mennyiség, hanem a minőség a mérvadó, ugyanis ennél a fajtánál a hatóanyag számít. A verseny viszonylag nagy és kiélezett, sok az üzemi szinten termesztett gyógynövény, de akár már pár hektár is elég a vállalkozás elindításához. A legtöbb figyelmet a fajták megfelelő kiválasztása, valamint a fejlett, korszerű technológiai háttér kialakítására kell szánni.

A gombatermesztés

A gombák nem a növények közé, hanem a gombafélék csoportjába tartoznak. A három ágazat közül ez a legkockázatosabb vállalkozás, ugyanis nagymértékű szak- és technológiai tudást igényel. A csiperkegombára, valamint a laskagombára is viszonylag nagy a kereslet Magyarországon, de egyre inkább nő az igény az egzotikusabb, drágább áron eladható gombafajtákra is.

A növénytermesztés sikere tehát a korszerű technológián, szakértelmen, valamint a növények minőségén múlik.

 

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva