Hogyan spóroljon egy vállalkozás az energiaválságban?

lámpa, izzó, költségcsökkentés, energiahatékonyság

A 2023-as év kihívásokkal teli időszak a vállalkozások számára. Az energiaválság sokakat alkalmazkodásra kényszerít; sokan a költségcsökkentésre, mások pedig a hatékonyságnövelésre fókuszálnak.

Egyes felmérések és vélemények szerint sok cég nincs tisztában az energiára fordított költségek nagyságával, így a tudatosság is megkérdőjelezhető ezen a területen. Mindenképpen szükséges felmérni, az energiaköltségek milyen típusú felhasználást fedeznek, mennyi megy fűtésre, világításra, kényelmi funkciókra. A kisebb méretű cégek esetében ez egy excel tábla segítségével is elvégezhető.

Minden területen alkalmazhatók energiatakarékos megoldások. Egyes eszközök szerkezeti átalakítások nélkül is korszerűsíthetők, például  a hagyományos izzók LED fényforrásokra cserélhetők, de akár hőszivattyús megoldásokkal is helyettesíthetjük a  hagyományos fűtési technológiákat.. Akár a vállalkozó is megvizsgálhatja és összehasonlíthatja a műszaki paramétereket – hiszen nem kell ahhoz villanyszerelőnek lenni, hogy tudjuk, a 12 wattos LED fényforrás kevesebb villamos energiát fogyaszt, mint egy 100 wattos wolframszálas izzó –, de érdemes lehet energetikai szakember segítségét kérni, aki teljes megvalósítási tervet kínálhat.

El kell oszlatni a korszerűsítés lassú megtérülésének mítoszát. A világítástechnikai megoldások korszerűsítése akár néhány hónap alatt megtérülhet, de a fűtési rendszerek megtérülése is megvalósulhat alig néhány fűtési szezon alatt. A megnövekedett energiaárak jelentősen lerövidítették a megtérülés idejét, így egyre kevesebb érv marad az energiapazarló gyakorlatok fenntartása mellett.

Ráadásul, az energetikai korszerűsítések utat nyitnak a további fejlesztések számára. Napjainkban kifejezetten fontos az energiatudatosság javítása, hiszen az elérhető megtakarítás mértéke rendkívül jelentős. Ennek ellenére nem kérdőjelezhetők meg a korlátai sem; kedvezőtlen gazdasági környezetben nem feltétlenül elég a költségek csökkentése, mindenképpen szükséges a hatékonyság növelése is. Új szemlélettel, a berögződött gyakorlatok felülvizsgálatával azonban könnyebben vehetjük az akadályokat.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva