Hogyan kezeljük a rugalmas munkaidőt?

nő, home office, laptop

A járványhelyzet kirobbanása arra ösztönözte a vállalkozásokat, hogy vizsgálják felül az otthoni munkavégzéshez és kötetlen munkarendhez kötődő gyakorlatukat.

A munkarendet, illetve a munkaidőt alapvetően a munkáltató jogosult meghatározni, de saját döntése alapján ezt átengedheti a munkavállalónak. Megfelelő és kontrollált alkalmazás esetén a rugalmas munkaidő csökkenti a kiégés kockázatát, ráadásul olyan előnyökhöz juttatja a munkavállalót, ami javítja a munkához fűződő viszonyát; gondoljunk a gyermekfelügyeleti költségek csökkenésére, az ügyintézési lehetőségekre vagy akár kényelmi szempontokra.

A rugalmas munkaidő nehézség is

Otthoni munkavégzés során ugyanolyan hatékonyság várható el a munkavállalótól, mintha a nyüzsgő irodában dolgozna. A főnök nem toppan be a nappaliba, de emailen, telefonon vagy más csatornán bármikor ellenőrizheti a feladatok státuszát.

HR menedzserek gyakran hívják fel a figyelmet a munkaidő fontosságára még abban az esetben is, ha az rugalmas. Mindegy, mikor kezdődik és mikor ér véget a munkaidőnk, igyekezzünk a meghatározott időkeretet minél hatékonyabban kihasználni. Ha így teszünk, nem csúszunk ki a munkaidőből, és nem borítjuk fel a munkaidő-magánélet egyensúlyát. E téren segítséget jelenthetnek a különböző mobiltelefonos applikációk, amelyek vizuálisan is ösztönöznek minket a koncentrálásra.

Új digitális eszközökre lehet szükség

A napi rutin megtartása sokat segíthet a hatékonyság megtartásában, a távoli munkavégzés azonban fejlettebb kommunikációs és feladatkezelési megoldásokat követelhet meg.

A kis- és középvállalkozások zöme olyan ingyenes kommunikációs csatornákat alkalmaz, amelyek baráti csevegéshez, családi kapcsolattartáshoz lettek megalkotva. Ezek egyre kevésbé képesek kiszolgálni a vállalkozói és munkavállalói igényeket, hiszen nem képesek optimális segítséget nyújtani a csoportmegbeszélések során, ráadásul a feladatkezelői modulokkal sem rendelkeznek.

2020-ban számos olyan digitális eszköz áll rendelkezésre, amely képes hatékonyabbá és zökkenőmentesebbé tenni a rugalmas vagy kötetlen munkarendben dolgozók mindennapjait. A Microsoft Office programcsomagban található Teams akár százfős csapatmegbeszélgetést is képes kiszolgálni. A Jira, a BaseCamp és a Slack a közös projekttáblák és feladatok kezelését segítik. A Trello akár az egyéni munkafeladatok nyilvántartásában is segítséget jelent.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva