Bevált módszerek a fagyvédelemben

fagyott gyümölcs, fagykár, tél

Érdemes idejekorán gondoskodni a fagykárok elleni védekezésről. A tavaszi olvadást követően a virágzó gyümölcsfák, bogyósok és szőlő fagyvédelme válhat szükségessé. Készüljünk fel minél előbb, és szerezzük be a védekezéshez szükséges eszközöket! 

A fagykár elleni védekezés hagyományos módja a füstvédelem. A védekezés során valamilyen parázsló anyagra lesz szükség – leggyakrabban szalmabálákat alkalmazunk –, amelyek hozzájárulhatnak a fejlődő rügyek megvédéséhez. Ugyanakkor tudni kell, hogy a módszer kifejezetten alacsony hatékonyságú, csupán 1-2 °C-os védelmet képes biztosítani, vagyis a keletkező füst és parázsló anyag ennyivel képes növelni a terület hőmérsékletét. Ráadásul meg kell jegyezni, hogy gazdaságosan csak kis területen alkalmazható. Látható, hogy az esetek túlnyomó többségében ennél némileg korszerűbb és hatékonyabb megoldásra van szükség.

Egyre gyakrabban találkozunk úgynevezett öntözéses védekezéssel. Noha első hallásra logikátlannak tűnhet, a megfagyó víz védelmet jelent a fagykárral szemben. A módszer relatív egyszerűen alkalmazható; a fagyvédelmi öntözés során kis intenzitású vízpermetet kell juttatni a veszélyeztetett növényekre, mégpedig felső irányú öntözéssel. Az így kijuttatott víz folyamatosan ráfagy a sérülékeny növényrészekre, védelmet biztosítva számukra az alacsony hőmérséklettel szemben. Amíg a víz és a jég jelen van a fákon, addig nem fagynak meg a virágok. Az öntözést egészen addig folytatni kell, amíg a jég természetes módon le nem olvad a növényekről. Noha a módszer rendkívül hatékony, komoly veszélyforrással rendelkezik; ha az öntözést túl hosszú ideig kényszerülünk alkalmazni, a jég súlya alatt sérülhetnek, illetve törhetnek az ágak.

Szintén hatékony megoldást jelent a paraffin égetése. A módszer a lehető legegyszerűbb hatásmechanizmussal rendelkezik; az anyag égetése felmelegíti a levegőt, ilyen módon védi meg a gyümölcsfákat és a szőlőt a fagykároktól. A módszer olyannyira hatékony, hogy akár 5–6 °C-kal is képes emelni az ültetvény hőmérsékletét. Sajnos ennek a megoldásnak is vannak hátrányos tulajdonságai; már a kisebb szélmozgás is elfújja a meleg levegőt a helyszínről, tehát csak teljes szélcsend esetén alkalmazható, illetve a paraffin vásárlása igencsak költséges.

Látható, hogy többféle fagyvédelmi megoldás közül választhatunk. Elsősorban a védendő terület nagysága és értéke alapján érdemes döntést hoznunk, melyiket alkalmazzuk.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva