A sikeres takarmány-tárolás titka

takarmány-tárolás

Napjaink gazdálkodóit komoly kihívás elé állítja a megtermelt gabona tárolása, illetve a minőségének megőrzése. A szemestermények tárolástechnológiája a mai napig fejlesztésre szorul, hogy a jelentős ráfordítással megtermelt gabona veszteségei minimalizálhatók legyenek.

Megnyugtató megoldást kizárólag a megfelelő technológiai színvonalú tárolóberendezésekkel lehet biztosítani. A több hónapig tárolt takarmányok minőségmegóvását környezeti vagy hűtött levegővel történő átszellőztetésével ajánlott biztosítani, de a környezeti levegő befúvása is alkalmas lehet néhány százalék nedvességelvonásra.

A tárolási rendszerek kiépítésének, illetve működtetésének költsége miatt a környezeti levegővel végzett állagmegóvó szellőztetés kínál gyorsan megtérülő megoldást a gazdaságok számára. Az egyensúlyi nedvességtartalommal tárolt gabonák esetében a szemek közötti páradús levegőt időnként át kell szellőztetni. Minél magasabb a takarmány nedvességtartalma, minél alacsonyabb a hőmérséklet, illetve minél magasabb a sérült magok aránya, annál gyakoribb beavatkozásra van szükség. Átlagosnak mondható körülmények esetén 20-40 naponta érdemes szellőztetést végezni.

Az alkalmanként végzett szellőztetés ideje elsősorban a szellőztető levegő sebességétől, valamint a felhalmozott takarmány halommagasságától függ. Amennyiben a szellőztetőrendszer 0,1 méter/másodperc befújásra alkalmas, abban az esetben a szellőzés időtartama 2 méteres halommagasság esetében 6-15 óra, 8-10 méteres halommagasságnál 30-70 óra.

Fontos kitétel, hogy a gabonák (búza, rozs, árpa és kukorica) szellőztetése csak akkor lehetséges, ha a levegő relatív páratartalma 70 százaléknál alacsonyabb, illetve a levegő hőmérséklete legalább három fokkal alacsonyabb a tárolt gabona hőmérsékleténél. A szellőztetésekkel el kell érni, hogy a tárolt gabona hőmérséklete a mindenkori szellőztető levegő hőmérsékletét megközelítse. A 14-15% nedvességtartalommal betárolt gabonát két-három héten belül szellőztetni kell.

Érdemes kiemelni, hogy a nem megfelelően végzett szellőztetés inkább kárt okoz, mint hasznot hoz. Az automatikus szellőztetésvezérlők beállított értékek alapján automatikusan vezérlik a szellőztetés folyamatait, így képesek kiküszöbölni az emberi tényezőből fakadó hibákat.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva