9 dolog, amivel profitábilissá teheted a vállalkozásod

apró pénz, profit, vállalkozás

A megváltozott gazdasági környezet komoly kihívás elé állította a kis- és középvállalkozások vezetőit. A jövedelmezőség javítása mentőövet kínál a leendő kihívásokkal szemben, ezért kiemelten fontos lehet a gyakorlati megoldások alkalmazása. De melyek lehetnek ezek?

 

 1. Legyenek világosak a célok!
  Minden vállalkozásnak meg kell határoznia azokat a célokat, amelyek eredményes teljesítéshez vezethetnek. Fontos tudni, milyen termékek vagy szolgáltatások lehetnek sikeresek, hol nyílik piaci rés vagy hol érhető el nagyobb piaci részesedés.
 2. Legyen üzleti terv!
  Üzleti terv nélkül elképzelhetetlen egy jól működő vállalkozás. Minél nagyobb a vállalkozás, illetve minél szerteágazóbb tevékenységet folytat, annál fontosabb szerephez jut ez a dokumentum. Megfelelő terv nélkül szinte borítékolható a kárszenvedés.
 3. Találd meg a megfelelő formákat!
  Legyen szó cégformáról, adózásról vagy együttműködési rendszerekről, nincs egységes recept, ami minden vállalkozás esetében tökéletesen működik. A cégre szabott megoldások nélkülözhetetlenek.
 4. Ismerd a partnereid!
  …és tudd, mi a feladatuk! A legkisebb egyedi vállalkozásokat leszámítva a cégek általában nem nélkülözhetik az adótanácsadó és a kortroller munkáját. Vagy ha nélkülözik, rosszul teszik.
 5. Rendelkezz rendszerismerettel!
  A vállalkozás számos olyan rendszert alkalmazhat, ami a mindennapi ügymenetet segíti; gondoljunk csak a vállalatirányítási rendszerekre, nyilvántartókra, analitikai eszközökre… Ezek ismerete és használata lehetővé teszi a hatékonyabb célvezetést.
 6. Tarts fenn élő kapcsolatot az ügyfelekkel!
  A rendszeres kapcsolattartás és a szívélyes konstruktív légkör motiválóan hat mindkét félre, ezért érdemes rendszeresen feltenni nekik a kérdést, miben segíthetünk.
 7. Rendszerszintű gondolkodásra van szükség
  Minél nagyobb a vállalkozás, annál több múlik a teljesítménymutatók pontos használatán. Ne csupán a bevétel legyen a hívószó! Ennél fontosabb lehet a profit, a jövedelmezőség vagy épp a gross margin.
 8. Jogszabályismeret mindenekelőtt
  Például külföldi értékesítés esetén az összetett áfaszabályozás komoly kihívások elé állítja a vállalkozót, aki nem fordít kellő figyelmet a szabályozások megértésére.
 9. Használd és értsd a teljesítménymutatókat!
  Egész sor teljesítménymutató segíti a munkát azáltal, hogy képet fest a vállalkozás valós eredményeiről. Minél komplexebb módon használjuk őket, annál tudatosabbá tehetjük a vállalkozás vezetését.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva