Víziközmű-fejlesztés: júniusban nyílik meg a 77 milliárdos új KEHOP-pályázat

vízcsap, vízközmű

Hamarosan megjelenik a KEHOP 77 milliárd forint keretösszegű (KEHOP-2.1.11. kódszámú) felhívása „a víziközmű hálózatok átalakítására, hatékonyságnövelő fejlesztésére, víziközmű rendszerek műszaki állapotának felmérésére, problémák feltárására”.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében tervezett felhívás címzettjei a települési önkormányzatok és a víziközmű-szolgáltatók, célja

  • a víziközmű hálózatok infrastruktúrájának átalakítására, fejlesztésére, műszaki állapotának javítására, illetve a víziközmű-rendszerek energiahatékonyság javítására irányuló fejlesztések támogatása;
  • a hálózati eredetű vízminőségromlás megszüntetése,
  • rekonstrukciók, közszolgáltatási feladatok fenntartható megvalósítása, az üzembiztonság növelése, valamint
  • a víziközmű-hálózatok vízkészlet-gazdálkodási, tömörségi (vízveszteség és idegenvíz beszivárgás) szempontból történő állapotfelmérése.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 77 milliárd forint, célterületenként az alábbi bontásban:

  1. célterület: regionális ivóvízellátó hálózatok átalakítása, fejlesztése: 40 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás; 6–14 támogatott pályázatra számít a kormány.
  2. célterület: víziközmű hálózatok hatékonyságnövelő fejlesztései: 35 milliárd forint; 8–25 támogatott pályázat.
  3. célterület: víziközmű rendszerek műszaki állapotának felmérése, problémák feltárása: 2 milliárd forint; 5–40 támogatott pályázat.

A forrást a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Magyarország népesedési folyamatai, valamint az ipari termelés átalakulása miatt a térségi víziközmű infrastruktúra számos esetben már nem alkalmazkodik a fogyasztói igényekhez, az így fenntartott hálózatokon a másodlagos vízminőségromlás problémát okozhat, valamint a szolgáltatás a hálózat egyes pontjain az alacsony áramlási sebességek, illetve a magas vízveszteségek miatt irreálisan költséges – indokolja a kormány, miért van szükség a beruházásokra.

Támogatási kérelmeket 2021. június 1-től 2022. március 31-ig lehet majd benyújtani; az 1. és 3. célterület esetében kizárólag az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. által vezetett konzorciumok pályázhatnak.

További részletek az itt elérhető felhívástervezetben. A tervezet társadalmi egyeztetése már lezárult (két hozzászólás érkezett).

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva