Vendéglátóhelyek: folytatódott a csökkenő tendencia 2021-ben

vendéglátás

2021-ben tovább csökkent a vendéglátóhelyek száma, a kereskedelmi vendéglátás volumene a járvány előtti, 2019. évi szinttől 16 százalékkal maradt, de 2020-hoz mérten 15 százalékkal nőtt.

2021 végén 47 924 vendéglátóhely üzemelt hazánkban, 2266-tal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az előző évek csökkenő tendenciája folytatódott, amit a járvány miatti üzletbezárások tovább gyorsítottak – írják a statisztikai hivatal szakértői a „Helyzetkép, 2021 – Turizmus, vendéglátás” című kiadványban.

Vendéglátóhelyek száma

 

  Étterem, büfé Cukrászda Italüzlet és zenés szórakozóhely Kereskedelmi vendéglátóhely összesen Munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóhely Vendéglátó-helyek összesen
2019. június 30. 25 312 4 056 15 969 45 337 6 122 51 459
2019. december 31. 25 325 4 013 15 688 45 026 6 303 51 329
2020. június 30. 25 180 4 066 15 240 44 486 6 346 50 832
2020. december 31. 25 065 4 037 14 659 43 761 6 429 50 190
2021. június 30. 24 567 4 130 13 941 42 638 6 421 49 059
2021. december 31. 23 792 4 016 13 385 41 193 6 731 47 924

 

2021-ben az előzetes adatok alapján a vendéglátás árbevétele folyó áron 1300 milliárd forint volt, amelynek közel kilenctizede a kereskedelmi, a fennmaradó rész pedig a munkahelyi vendéglátásból származott. A járvány miatti korlátozások a tavaszi hónapokban még erősen meghatározták a forgalom alakulását. 2021-ben a kereskedelmi vendéglátás volumene a járvány előtti, 2019. évi szinttől 16 százalékkal elmaradt, de 2020-hoz mérten 15 százalékkal nőtt. A legnagyobb növekedés a fővárosban, valamint Somogy és Pest megyében ment végbe, míg egyes nyugat-dunántúli és észak-magyarországi megyék kereskedelmi vendéglátóhelyi forgalma csak kisebb mértékben bővült.

A járvány alatt egyes időszakokban a vendéglátóhelyek bezárni kényszerültek, illetve csak ételkiszállításra volt lehetőség. Egyebek mellett ezeknek a járványügyi intézkedéseknek a hatására a kereskedelmi és a munkahelyi vendéglátás forgalma eltérő módon változott. Az év elején a kereskedelmi vendéglátóhelyek a munkahelyieknél lényegesen nagyobb visszaesést szenvedtek el, és még a tavaszi fellendülés során – ami elsősorban az alacsony bázisból adódó korrekció volt – a munkahelyi vendéglátóhelyek mutattak nagyobb emelkedést.

Vendéglátóhelyek forgalmának változása (előző év: 100)

Év kereskedelmi* munkahelyi összesen
2019 107,1 105,9 107
2020 67,7 74,1 68,3
2021 114,9 123,3 115,7
*A kereskedelmi szálláshelyek vendéglátó forgalmával együtt    

Árucsoportos bontás szerint a vendéglátóhelyek teljes bevételének 83 százaléka étel, 7,9 százaléka alkoholmentes ital, 5,7 százaléka alkoholtartalmú ital, 3,2 százaléka kávé értékesítéséből származott 2021-ben.

A vendéglátó-forgalom megoszlása főbb árucsoportonként (%)

Év Étel Alkoholtartalmú Alkoholmentes ital Kávé Egyéb
2019 73,87 10,29 10,72 4,58 0,55
2020 80,09 6,88 8,78 3,78 0,47
2021 82,73 5,73 7,9 3,21 0,42

 

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva