
2021-ben tovább csökkent a vendéglátóhelyek száma, a kereskedelmi vendéglátás volumene a járvány előtti, 2019. évi szinttől 16 százalékkal maradt, de 2020-hoz mérten 15 százalékkal nőtt.
2021 végén 47 924 vendéglátóhely üzemelt hazánkban, 2266-tal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az előző évek csökkenő tendenciája folytatódott, amit a járvány miatti üzletbezárások tovább gyorsítottak – írják a statisztikai hivatal szakértői a „Helyzetkép, 2021 – Turizmus, vendéglátás” című kiadványban.
Vendéglátóhelyek száma
Étterem, büfé | Cukrászda | Italüzlet és zenés szórakozóhely | Kereskedelmi vendéglátóhely összesen | Munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóhely | Vendéglátó-helyek összesen | |
2019. június 30. | 25 312 | 4 056 | 15 969 | 45 337 | 6 122 | 51 459 |
2019. december 31. | 25 325 | 4 013 | 15 688 | 45 026 | 6 303 | 51 329 |
2020. június 30. | 25 180 | 4 066 | 15 240 | 44 486 | 6 346 | 50 832 |
2020. december 31. | 25 065 | 4 037 | 14 659 | 43 761 | 6 429 | 50 190 |
2021. június 30. | 24 567 | 4 130 | 13 941 | 42 638 | 6 421 | 49 059 |
2021. december 31. | 23 792 | 4 016 | 13 385 | 41 193 | 6 731 | 47 924 |
2021-ben az előzetes adatok alapján a vendéglátás árbevétele folyó áron 1300 milliárd forint volt, amelynek közel kilenctizede a kereskedelmi, a fennmaradó rész pedig a munkahelyi vendéglátásból származott. A járvány miatti korlátozások a tavaszi hónapokban még erősen meghatározták a forgalom alakulását. 2021-ben a kereskedelmi vendéglátás volumene a járvány előtti, 2019. évi szinttől 16 százalékkal elmaradt, de 2020-hoz mérten 15 százalékkal nőtt. A legnagyobb növekedés a fővárosban, valamint Somogy és Pest megyében ment végbe, míg egyes nyugat-dunántúli és észak-magyarországi megyék kereskedelmi vendéglátóhelyi forgalma csak kisebb mértékben bővült.
A járvány alatt egyes időszakokban a vendéglátóhelyek bezárni kényszerültek, illetve csak ételkiszállításra volt lehetőség. Egyebek mellett ezeknek a járványügyi intézkedéseknek a hatására a kereskedelmi és a munkahelyi vendéglátás forgalma eltérő módon változott. Az év elején a kereskedelmi vendéglátóhelyek a munkahelyieknél lényegesen nagyobb visszaesést szenvedtek el, és még a tavaszi fellendülés során – ami elsősorban az alacsony bázisból adódó korrekció volt – a munkahelyi vendéglátóhelyek mutattak nagyobb emelkedést.
Vendéglátóhelyek forgalmának változása (előző év: 100)
Év | kereskedelmi* | munkahelyi | összesen |
2019 | 107,1 | 105,9 | 107 |
2020 | 67,7 | 74,1 | 68,3 |
2021 | 114,9 | 123,3 | 115,7 |
*A kereskedelmi szálláshelyek vendéglátó forgalmával együtt |
Árucsoportos bontás szerint a vendéglátóhelyek teljes bevételének 83 százaléka étel, 7,9 százaléka alkoholmentes ital, 5,7 százaléka alkoholtartalmú ital, 3,2 százaléka kávé értékesítéséből származott 2021-ben.
A vendéglátó-forgalom megoszlása főbb árucsoportonként (%)
Év | Étel | Alkoholtartalmú | Alkoholmentes ital | Kávé | Egyéb |
2019 | 73,87 | 10,29 | 10,72 | 4,58 | 0,55 |
2020 | 80,09 | 6,88 | 8,78 | 3,78 | 0,47 |
2021 | 82,73 | 5,73 | 7,9 | 3,21 | 0,42 |