Üvegházhatásúgáz-kibocsátás: új rekord születhet 2022-ben

légszennyezés, széndioxid, füst, üvegházhatás

2022 még nem ért véget, de már most látható, hogy az üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátás nagyobb lesz, mint az eddigi történelmi csúcsot jelentő 2019 évi – írja a BNP Paribas elemzője.

Figyelembe vehetjük a légi és közúti közlekedés újraindulását, azt, hogy az orosz gázt helyettesítendő egyre több szenet használnak, vagy egyszerűen azt a tényt, hogy a világgazdaság a kínai és az egyesült államokbeli lassulás ellenére tovább bővült, nem sok kétségünk lehet afelől, hogy az ÜHG-kibocsátás 2022-ben új történelmi csúcsra emelkedik – írja jegyzetében Jean-Luc Proutat, a BNP Paribas elemzője.

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) legfrissebb globális jelentése szerint a 2021-es ÜHG-kibocsátás jelentősen, 6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A növekedésben a szén jelentős szerepet játszott, a fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, földgáz) a globális primer energiamixben még mindig 80 százalékos súllyal szerepelnek. Ezt az arányt, amely az elmúlt évtizedben alig változott, a jövőben természetesen csökkenteni kell – jegyzi meg a szakember.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) a politikai döntéshozóknak szóló hatodik, 2021. évi jelentésében azt írja: a szén-dioxid légkörbeli koncentrációja elérte a 410 ppm-et; a globális felmelegedésre vonatkozó „legjobb becslés” szerint pedig Földünk átlaghőmérséklete 1,07°C-kal magasabb, mint az iparosodás előtt volt. Fennáll tehát a veszélye, hogy a világ letér a 2015-ben Párizsban kijelölt „fenntartható pályákról” – figyelmeztet Jean-Luc Proutat. Az Európai Unió „Fit for 55” terve ambiciózus célokat tűz ki, többek között a karbonsemlegesség elérését 2050-ig. Az Európai Bizottság a kibocsátás-kereskedelmi rendszer reformjától kezdve a Szociális Éghajlatvédelmi Alap létrehozásáig számos javaslatot tett, de ezek az intézkedések egyelőre nem kerültek át a gyakorlatba – jegyzi meg a francia bank elemzője.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva