Új gyakornoki program: megemelte a kormány a keretösszeget

fiatal gyakornokok, fiatal irodai dolgozók

A tartaléklistán lévő kérelmek támogathatósága érdekében a kormány megemelte a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Új gyakornoki program” (GINOP 5.2.4 19) felhívás keretösszegét.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1006/2016. (I.18.) Korm. határozat alapján 1 milliárd forintról 1,32 milliárd forintra emelkedett.

A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy pályázó legfeljebb 22 176 000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhet; a kormány összesen 450–2400 támogatott támogatási kérelemmel számol.

Támogatást gyakornokok foglalkoztatására, illetve vállalati kapcsolattartó alkalmazására kérhetnek mikro-, kis- és középvállalkozások. A támogatást – többek között – a gyakorlati oktatáshoz szükséges feltételek megteremtéséhez, a munkáltatók, elsősorban a kkv-k részére a gyakornokok alkalmazásával és betanításával járó többletköltségek (pl. gyakornokok bére, vállalati gyakornoki kapcsolattartók díjazása, a gyakornoki hely kialakításához szükséges tárgyi feltételek biztosítása) kompenzálására lehet felhasználni.

A felhívás jelenleg „ideiglenesen szünetel”, de nem kizárt, hogy a keretösszeg-emelést követően újra megnyílik.

A szakképzésben résztvevő fiatalok számának növelése és a duális képzés erősítése irányába tett legfontosabb intézkedések közé tartozik a nappali rendszerű szakképzésbe való bekapcsolódás felső életkori határának 25 évre történő emelése, két szakképesítés megszerzésének állami támogatása, a gazdasági kamarai garanciavállalás bevezetése, a szakképzési hozzájárulás átalakítása – sorolja a felhívás a szakképzés átalakítását célzó intézkedéseket. Emellett szükséges a szakképzésből kilépő fiatalok elhelyezkedésének, munkatapasztalat-szerzésének elősegítése is, támogatva a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők szakmai karrierjének, pályafutásának megerősítését, ösztönözve a vállalatokat „gyakornoki helyek” kialakítására. Gyakornokként a fiatalok valódi munkatapasztalatot szerezhetnek, ezáltal javul foglalkoztathatóságuk és hosszabb távú munkaerő-piaci esélyeik.

Az ország egyik legnagyobb és legösszetettebb kihívása az ifjúsági munkanélküliség problémája, épp ezért kiemelt kormányzati célkitűzés a fiatalok munkaerő-piaci belépésének segítése, az ifjúsági munkanélküliség csökkentése – hangsúlyozzák a felhívás kiírói.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva