Szigorodnak a feltételek a vállalati hitelpiacon

hitel, mérce, szigor

A hazai bankok harmada szigorítani fogja a hitelfelvétel feltételeit – derül ki a Magyar Nemzeti bank legfrissebb Hitelezési felméréséből.

A felmérésben részt vevő intézmények a hosszú lejáratú vállalati hitelek iránti kereslet csökkenésére számítanak a következő félévben, míg a forgóeszköz és egyéb rövid lejáratú hitelek iránt fokozódó kereslet várható.

A jegybanknak adott válaszok alapján 2022 második negyedévében a bankok lényegében nem változtattak a vállalati hitelfeltételeken. Az év második felében azonban változni fog a helyzet: a pénzintézetek 32 százaléka szigorítást helyezett kilátásba. A szigorítást „a kockázatosabb hiteleken lévő prémiumban” tervezik érvényesíteni.

A negyedév során a vállalati hitelek iránti kereslet élénküléséről számolt be a bankok nettó 13 százaléka, ami elsősorban a kkv szegmensben, valamint a devizahitelek és a hosszú lejáratú hitelek iránt jelentkezett. A következő fél évben vállalati szegmensben a bankok nettó 32 százaléka a kereslet általános csökkenésére számít. (A felmérés értékelésében az MNB a „nettó változás mutatót” használja. Ezt úgy kapjuk, hogy a változást (szigorítást/növekedést/erősödést) jelzők piaci részesedéssel súlyozott arányából levonjuk az ellenkező előjelű változást (enyhítést/csökkenést/gyengülést) jelzők piaci részesedéssel súlyozott arányát.)

Az üzleti célú ingatlanhitelek feltételein — a logisztikai központok kivételével — a bankok 20 százaléka már a második negyedévben szigorított, a második félévre további szigorítást a válaszadók 34 százaléka helyezett kilátásba.

A második negyedévben a bankok nettó 38 százaléka az üzleti célú ingatlanhitelek iránti csökkenő keresletről számolt be a romló ingatlan-beruházási kedv, valamint a magasabb kamatkörnyezet okán, 55 százalékuk a lakásprojektek finanszírozása kapcsán is mérséklődő keresletet érzékelt. A következő 6 hónapban a megkérdezett hitelezési vezetők 58 százaléka vár keresletcsökkenést az üzleti célú ingatlanhitelek iránt a kamatszínvonal emelkedése miatt, egyedül a logisztikai központok finanszírozásában számítanak élénkülő keresletre.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva