Ötmilliárd forintból fejlődhet az onkológiai és kardiológiai eszközpark

orvosi felszerelés, műtő, orvosi eszköz

A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Onkológiai és kardiológiai eszközpark fejlesztése” című (EFOP-2.2.22-20) felhívás – tájékoztatott a kormány a hivatalos pályázati portálon.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5 milliárd forint; a teljes összegből az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében 3,5 milliárd forint, a hazai költségvetés terhére 1,5 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás maximális összege.

Magyarországon évek óta a vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések. Az alacsonyabb születéskor várható élettartamban is nagy szerepet játszik a magas kardiovaszkuláris mortalitás, ami ugyan 1990. óta fokozatosan csökken a koszorúér betegek világszínvonalú katéteres ellátása miatt, de a korai (65 éves életkor előtti) szív- és érrendszeri halálozásunk ennek ellenére is kétszerese az EU átlagának.

Az orvostudomány mai állása szerint a daganatos betegségből eredő halálozás mérséklésére közép- és rövidtávon a szűrővizsgálat a legígéretesebb stratégia. A három legfontosabb szűrésnem:

  • A 45–65 év közötti nők kétévenként végzett emlőszűrésére (mammográfia) évente a jogosult 45–65 év közötti nők száma kb. 750 000 fő.
  • A 25–65 közötti nők egyszeri negatív szűrővizsgálata után 3 évenként megismételt méhnyak-szűrővizsgálatra az évente a jogosult 25–65 év közötti nők száma 900 000 fő.
  • A vastag-és végbélszűrés az 50-70 év közötti férfiak és nők szűrővizsgálata (2 500 000 fő, évente meghívandók száma 1 250 000 fő).

A hazai céllakosság részvételi aránya mindhárom szűrésnem esetében elmarad a nemzetközi ajánlás szerinti legalább 70 százaléktól, amely a halálozás csökkenés eléréséhez szükséges. Ennek egyik előfeltétele az optimális, egyenlő-esélyű hozzáférést biztosító infrastruktúra rendelkezésre állása – olvasható a felhívásban.

A felhívás általános célja „az országos fekvőbeteg ellátó intézmények infrastrukturális feltételeinek javítása az adott régió szív- és érrendszeri, illetve onkológiai ellátásában fellelhető legfontosabb problémák azonosításával, különösen a vezető halálokok csökkentését célzó eszközbeszerzések tekintetében”.

A támogatható tevékenység ennek megfelelően: „eszközbeszerzés onkológiai és/vagy szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására fókuszálva”.

A felhívásra „az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet 5. melléklet A. pontjában felsorolt állami fenntartásban működő országos gyógyintézetek” közül jelentkezhet kettő. A szóban forgó mellékletben felsorolt 11 intézmény közül feltehetően a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és az Országos Onkológiai Intézet nyújthat be támogatási kérelmet 2021. május 1-től május 31-ig.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva