Nehéz helyzetben az európai kkv-k

üres logisztikai központ, csőd

A koronavírus-járvány súlyos kihívásokat támaszt az európai kkv-k előtt – hangzott az EUROCHAMBRES és a regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlése által szervezett, az unió kkv-stratégiája meghirdetésének első évfordulója alkalmából szervezett online rendezvényen.

Gilbert Simplin, az európai ipari és kereskedelmi kamarákat tömörítő EUROCHAMBRES kkv- és gazdaságpolitikai bizottságának társelnöke elmondta: a logisztikai problémákkal, a produktivitás csökkenése, a kereslet és a fogyasztói bizalom visszaesése miatt a válság az európai kkv-kat érintette a legsúlyosabban. Az uniós gazdaságpolitikai intézkedéseknek egy uniformizált („one-size-fits-all”) megoldás helyett figyelembe kell venniük a kkv-k szempontjait is – hangsúlyozta Simplin.

Hubert Gamps, az Európai Bizottság Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóságának alelnöke a bizottság szerepét hangsúlyozta. A kkv-k gyors finanszírozáshoz jutásának támogatásával sikerült megerősíteni a legkisebb társaságok válsággal szembeni rövidtávú ellenálló-képességét és hosszú távú versenyképességi, növekedési és foglalkoztatási potenciáljukat is.

A kkv-k továbbra is bizonytalan helyzetben vannak – szögezte le Josianne Cutajar. Az Európai Parlament képviselője sajnálatát fejezte ki, hogy a Leyen-bizottság 18 hónap alatt sem tudott kinevezni egy kkv-megbízottat, márpedig ez olyan pozíció, amelyre a „think small first” alapelv érvényesítése és a kkv-stratégia megvalósítása szempontjából is szükség lenne.

A kkv-megbízott kinevezésének jelentőségét hangsúlyozta Wolfgang Grenke, az EUROCHAMBRES kkv- és gazdaságpolitikai bizottságának másik társelnöke is. Az uniónak biztosítania kell az egységes piac integritását, a fölösleges korlátokat le kell bontani (újakat pedig nem szabad felállítani), a fennálló szabályozásnak érvényt kell szerezni, a kkv-beruházásokat pedig az állami támogatásra vonatkozó szabályozás modernizálásával kell erősíteni – sorolta Genke.

A kkv-k, amelyek mindig is az EU gazdaságának gerincét jelentették, most a nagyon nehéz helyzetbe kerültek – hangsúlyozta Michael Murphy, a regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlése gazdasági bizottságának elnöke. Ahhoz, hogy a legkisebb vállalkozások a kilábalás motorjaivá válhassanak, a nemzeti, a regionális és a helyi döntéshozók összefogására van szükség– emelte ki a politikus.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva