Negyedmillióhoz közelít a POS-terminálok száma

2023 első negyedévében tovább bővült az elektronikus pénzforgalmi infrastruktúra – tájékoztatott a jegybank.

 

Fizetési számlák. A magyarországi pénzfogalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma meghaladta a 10,8 milliót a több mint 50 ezer új számlanyitásnak köszönhetően. Elsősorban a természetes személyek által vezetett számlák köre bővült, tovább növelve a lakosság banki lefedettségét, és folytatódott az online elérhető számlák arányának növekedése is. A negyedév végén vezetett számláknak már 83,5 százaléka volt szoftveresen elérhető.

Fizetési kártyák. A vásárlásra használt kártyák száma – a teljes kártyaszám kismértékű csökkenése ellenére – tovább növekedett. A negyedévben így már a kártyák 70,5 százalékával történt vásárlási tranzakció. A mobiltárcába regisztrált kártyák száma egy negyedév alatt 6,7 százalékkal növekedett, jelezve az innovatív fizetési módok további terjedését.

Az előző negyedévhez képest bővült a hazai pénzforgalmi szolgáltatók fizetésikártya-elfogadói hálózatához tartozó elfogadóhelyek száma.

A fizikai elfogadóhelyek, POS-terminálok. A fizikai elfogadóhelyek száma 4,6 százalékkal 146 ezerre nőtt, míg az ezeken üzemelő POS terminálok száma 6,2 százalékkal 243 ezerre növekedett. Ezen eszközöknek már 97 százaléka képes érintéses fizetésre. Az internetes elfogadóhelyek száma elérte a 44 ezret, az előző időszakhoz képest 5,5 százalékos növekedéssel, és az ATM-ek száma az előző időszakok csökkenése után a negyedév során kis mértékben növekedett.

Kártyás vásárlás. A magyarországi kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított belföldi vásárlások száma 16,8, értéke pedig 30,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Külföldi vásárlások esetében még ennél is nagyobb fokú bővülés látható, 27,3, illetve 36,9 százalékkal növekedett a vásárlások száma és értéke.

Átutalások. Az átutalási tranzakciók csak kisebb mértékben növekedtek, az előző év azonos időszakához képest az egyedi forintátutalások száma 3,3 százalékkal, értéke pedig 35,5 százalékkal nőtt, utóbbi adatnak jelentős része az inflációs hatásnak köszönhető. Emellett viszont egyre több kis értékű átutalás zajlik az azonnali fizetési rendszerben, ahol az átutalások száma 8,2 százalékkal, értéke pedig 17 százalékkal növekedett.

A készpénzes fizetések arányának csökkenését jelzi, hogy a fizetési kártyás készpénzfelvételek száma és értéke is csökkent az előző év első negyedévéhez viszonyítva, míg a kártyás készpénzbefizetések értéke 25,6 százalékkal növekedett.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva