Nagyobb szerepet kaphatnak a kkv-k a szakképzésben

szakképzés, mentor

Elindult az „Ágazati képzőközpontok infrastrukturális és szakmai felkészítése az új szakképzési struktúrára” című (GINOP-6.2.7-20) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A cél a kkv-k bevonása a gyakorlati képzésbe

„A szakképzés jelenleg csak részben tudja kiszolgálni a területi gazdasági igényeket, még úgy is, hogy az utóbbi időben jelentős lépések történtek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kezdeményezésével a duális szakképzési rendszer kialakítására. A képzési rendszerünk azonban nem a munkaerőpiac keresletén alapul, hanem elsősorban kínálatalapú, ami hosszú távon versenyképtelenséghez vezet” – olvasható a tervezetben.

A kkv-k nagy része ugyanakkor munkaerő-problémákkal küzd, nehezen tudja betölteni az üres álláshelyeket. A helyzet javítása érdekében egyre több kkv lenne hajlandó részt venni a duális képzésben. A kisvállalkozások esetében ennek általában több akadálya is van: nem rendelkeznek megfelelő infrastruktúrával, nem tudják a jól képzett szakembereket kivonni a termelésből hosszú időre, valamint túl sok terhet jelent számukra a képzéssel kapcsolatos adminisztráció. A szakképzési rendszer fejlesztésének éppen ezért kiemelt célja a fenti akadályok felszámolása, a szakképzési centrumok aktív vállalati kapcsolatainak fejlesztése és a kkv-k szerepvállalásának erősítése.

Keretösszeg

A tervezett keretösszeg összesen 1,4 milliárd forint; a forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A kormány 4-5 db támogatott támogatási kérelemre számít; egy pályázó minimum 150 millió, maximum 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat.

Támogatási kérelmet önállóan benyújthatnak:

  • az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában álló szakképzési centrumok és
  • az Agrárminisztérium fenntartásában álló szakképzési centrumok.

Egy szakképzési centrum egy támogatási kérelmet nyújthat be és egy ágazati képzőközpont létrehozásában vehet részt a felhívás alapján. (A GINOP-6.1.10-19 projekt keretében támogatást nyert szakképzési centrum csak az esetben nyújthat be támogatási kérelmet, amennyiben a GINOP-6.1.10-19 projektben létrehozásra kerülő Ágazati Képzőközponttól eltérő ágazatban kíván újabb Ágazati Képzőközpontot létesíteni.) Konzorciumi formában nem lehet pályázni.

További részletek az itt elérhető felhívástervezetben.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2020. június 22. 12:00-ig várja a kormány a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva