Melyik szektorokban a legmagasabbak, és hol a legalacsonyabbak a bérek?

pénz, térkép, világ, kereset

Míg Magyarországon évek óta a „pénzügyi és biztosítási tevékenység” a legjobban fizető ágazat, az Európai Unió tagállamai többségében más szektorok viszik el pálmát.

2018-ban a legjobban fizető szektor – az euróban számított bruttó átlagkereset szerint – az Európai Unió 12 tagállamában az „információ, kommunikáció” volt, amihez további négy tagállamban a második helyet is megszerezte – derül ki az Eurostat összesítéséből.

A másik jól fizető szektornál, a biztosítási és pénzügyi tevékenységnél fordított a helyzet: az itt dolgozók négy országban (Franciaország, Magyarország, Málta és Svédország) tartoznak a legjobban keresők közé, de további 16 országban ez a második, hat tagállamban pedig – a bruttó átlagbérek alapján – a harmadik legjobban fizető szektor.

Nem panaszkodnak a „villamosenergia-, gáz- és gőzellátás, légkondícionálás” terület(ek)en dolgozók sem: hat tagállamban ez az ágazat fizet a legjobban, és további kettőben itt vannak a második legmagasabb (bruttó átlag)keresetek.

A tanárok (anyagi) elismerése Luxemburgban a legmagasabb, ahol az „oktatás” területén dolgozók a legjobban fizetett alkalmazottak (Cipruson pedig a második legjobban megbecsültek).

A rangsor végén az unió statisztikai hivatalának összesítése szerint a „szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás” ágazatot találjuk, amely a koronavírus-járvány előtti években is a leggyengébben fizető ágazat volt négy kivétellel valamennyi tagállamban (Máltán, Görögországban és Szlovéniában ez a második, Horvátországban a harmadik leggyengébben fizető szektor).

A lista végére – hátulról a második helyre – kerültek 12 tagállamban az „adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek” is, míg Görögországban, Horvátországban és Szlovéniában itt voltak a legalacsonyabbak a keresetek 2018-ban.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva