Közel 4 milliárd forint genetikai erőforrások megőrzésére

genetika, megőrzés, hiányos

A Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programjának keretében elindult a „Ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak és mikroorganizmusok ex situ megőrzése” című (VP4-10.2.2.) felhívás társadalmi egyeztetése.

Ugyanezzel a címmel a Vidékfejlesztési Programban már 2015 végén megjelent egy felhívás (VP4-10.2.2.-15 kódszámmal), de az már lezárult – az új kiírás feltehetően a projektek folytatásának finanszírozását célozza.

Hazánkban a ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak és a mikroorganizmusoknak a megőrzése rendkívül fontos, ugyanis a mezőgazdasági- és élelmezési célú növényfajok tájfajtái, termesztésből kiszorult fajtái, régi fajtái, illetve az egyéb haszonnövények ökotípusai, továbbá ezek vad- és rokonfajai, valamint a mikroorganizmusok kivétel nélkül veszélyeztetett kategóriába sorolandók, mivel fenntartás és megőrzés nélkül eltűnnek – magyarázza a kiíró, miért van szükség a 3,8 milliárd forintos keretösszegű felhívásra.

A génerózió, a genetikai sebezhetőség káros hatásainak csökkentése, a növénynemesítés, növénytermesztés, tájtermesztés, ökológiai gazdálkodás, mezőgazdasági, biológiai alapkutatás és oktatás alapanyagokkal történő ellátása, valamint a genetikai anyagok fenntartható hasznosítása érdekében a haszonnövények és rokonfajaik genetikai változatait és a mikroorganizmusokat is fel kell kutatni, és valamennyit meg kell őrizni.

A felhívás forrását az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A kormány 30 darab támogatott kérelemre számít.

A normatív, vissza nem térítendő támogatásra a veszélyeztetett kategóriába sorolandó mezőgazdasági- és élelmezési célú növényfajok fenntartásával és megőrzésével foglalkozó aktív mezőgazdasági termelők, valamint génmegőrző tevékenységet végző szervezetek pályázhatnak.

A felhívás tervezete itt olvasható. (A tervezetet a hivatalos pályázati portál szerint 2020. november 11-én töltötték fel, bár a link alatt egyelőre a már említett, 2015-ös felhívást találjuk.)

Az észrevételeket, javaslatokat 2020. november 21. napjáig várja a kormány a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva