Kiskereskedelem: magas bázisról lett nagy a márciusi visszaesés

beváráslóközpont, mall, pláza, kereskedő, kereskedelem

A januári 4,5 és a februári 10,1 százalék után 2023 márciusában (naptárhatástól megtisztítva) 13,1 százalékkal csökkent éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom volumene Magyarországon.

 

A KSH jelentése szerint 2023. márciusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1511 milliárd forintot ért el. 2022 márciusában ez az összeg 1375 milliárd forint volt, a nominális növekedést a 25 százalék feletti infláció fordította meg. A 2022. márciusi forgalom ugyanakkor kiugróan magas volt, nem kis részben az árstopoknak és a nagyvonalú „fiskális transzfereknek” köszönhetően. Ezek a hatások 2022 áprilisában is érvényesültek, így valószínűleg a 2023. áprilisi mutatót is negatív irányban befolyásolták (az áprilisi adatokat június elején teszi majd közzé a KSH).

  1. márciusban a legnagyobb éves visszaesést az üzemanyagtöltő állomások tapasztalhatták: a forgalom volumene 29,3 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 10,3 százalékkal lett kisebb. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,6 százalékkal csökkent. A kiskereskedelmi forgalomból 7,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 14 százalékkal esett vissza év/év alapon.

Az első negyedév egészében naptárhatástól megtisztítva 9,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalmának volumene.

Hasonló tendenciáról (bár kisebb mértékű visszaesésről) számolt be az Eurostat is, amelynek jelentése szerint az Európai Unióban a februári mínusz 2,6 százalék után márciusban 4,1 százalékkal csökkent éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek körében 6,6, a nem élelmiszer termékek kategóriájában 3,2 százalékos volt az éves szintű volumencsökkenés 2023 harmadik hónapjában, az üzemanyagok esetében pedig mindössze 2,8 százalékos.

A kiskereskedelmi forgalom volumene Észtországban csökkent a legnagyobb (13,5 százalékos) mértékben az év harmadik hónapjában, majd a magyar és a mínusz 12,8 százalékos szlovén adat következik. Spanyolországban ugyanakkor jelentős, 10,8 százalékos éves növekedést regisztráltak, Romániában 7,2, Cipruson 5,6 százalékkal emelkedett a volumen.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva