„Hangolódj a pénzügyekre”

fiatal, játék, pénz

Idén is meghirdeti a Pénzügyminisztérium a „ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre!” című, a K&H Bank pedig a „Vigyázz, kész, pénz!” című versenyt a pénzügyek iránt érdeklődő fiataloknak.

A pénzügyi tárca „ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre!” elnevezésű kezdeményezéséhez idén először csatlakozott az Államadósság Kezelő Központ, de továbbra is a támogatók között van a Magyar Államkincstár, a Pénziránytű Alapítvány és a Magyar Biztosítók Szövetsége. A játéknak 2021-ben több mint 36 ezer regisztrált résztvevője volt, a tesztet versenyen kívül további 18 ezer érdeklődő is kitöltötte.

A januárban elindult új játékban külön kategóriában vehetnek részt a 14–19 éves középiskolások, valamint idén újra a 19–24 éves főiskolások és egyetemisták. Mindkét korcsoport számára 200–200 különböző nehézségi szintű kérdésből, egy program véletlenszerűen választ ki 16–16 kérdést. A teszt – versenyen kívül és regisztráció nélkül – a 24 év fölöttiek részére is rendelkezésre áll.

A középiskolások közül az első 150 legjobb eredményt elérő jut tovább a középdöntőbe. Közülük a legjobb 10 – előzetes tervek szerint már személyes részvétellel – 2022. március 25-én a Pénzügyminisztériumban megrendezendő döntőben vehet részt, ahol izgalmas, interaktív vetélkedő során dől majd el, ki lesz 2022-ben a ZsetOnok Mestere. Az egyetemistáknak, főiskolásoknak összeállított játék kétfordulós lesz, és kizárólag online zajlik. Mindkét korcsoportban értékes elektronikai eszközökkel – X-boxszal, elektromos rollerrel, okostelefonnal, laptoppal, tablettel – díjazzák az első három helyezettet.

A K&H „Vigyázz, kész, pénz!” vetélkedőjére idén már több mint 7500 általános és középiskolás diák nevezett be az ország minden tájáról, összesen 585 iskolából. Az 1850 induló csapat közül az első forduló továbbjutóit további, közösen megoldható online feladatok várják, a legjobbak pedig a tanév végén az országos döntőben mérik össze tudásukat.

Egy, az Állami Számvevőszék szakértői által készített kutatás összefoglalója szerint „bár a Nemzeti Alaptanterv a célok között megjelölte a gazdasági és pénzügyi nevelést, a szakgimnáziumokon kívül azonban kötelező tantárgyként nem oktatnak ilyen ismereteket”. Választható tantárgyként azonban egyre több iskolában kerül fel a menüre gazdasági-pénzügyi ismeretek oktatása. A Magyar Nemzeti Bank támogatásával 2020-ban több mint 430 ezer diák tanulhatta az általános és a középiskolákban a mindennapi élethez szükséges pénzügyi-gazdálkodási ismereteket az általános iskola 3. osztályától kezdve egészen érettségiig – írják a K&H szakértői.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva