Hamarosan zöld jelzést kaphat „az uniós cégbizonyítvány” (is)

unió, digitalizáció, vállalkozás

Új irányelvjavaslatot fogadott el az Európai Bizottság, amelynek célja a határokon átnyúló üzleti tevékenységgel kapcsolatos bürokrácia csökkentése, az adminisztratív terhek enyhítése.

 

A javaslat hozzá fog járulni az egységes piac további digitalizációjához, és segíteni fogja a vállalatokat (különösen a kis- és középvállalkozásokat) abban, hogy üzleti tevékenységet folytassanak az EU-ban – olvasható a Bizottság közleményében. „Csökkentjük a több tagállamban működő vállalatokra nehezedő bürokráciát, mivel ezek a vállalatok, különösen a kkv-k, az egységes piac és az EU tartópillérei” – emelte ki Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök.

A javasolt szabályok lehetővé teszik, hogy a vállalatoknak az egyszeri adatszolgáltatás elvét alkalmazva ne kelljen újból benyújtaniuk már benyújtott információkat, ha fióktelepet vagy leányvállalatot hoznak létre egy másik tagállamban. A vonatkozó információk kicserélhetők az üzleti nyilvántartások összekapcsolására szolgáló rendszeren (BRIS) keresztül. Újdonság lesz az EU összes nyelvén ingyenesen elérhető uniós cégbizonyítványt, amely az alapvető céginformációkat fogja tartalmazni. A digitális uniós meghatalmazáshoz többnyelvű sablont vezetnek be. Az adminisztratív terheket csökkenti az is, hogy megszűnik a cégdokumentumok jogi hitelesítésének vagy hiteles fordításának előírása.

Új szabályokat vezetne be az Európai Bizottság az átláthatóság és a vállalatok iránti bizalom erősítése érdekében. Biztosítani kívánják, hogy nyilvánosan hozzáférhetők legyenek a fontos céginformációk (például személyegyesítő társaságok és vállalatcsoportok esetében). A céginformációk keresését – többek között – azáltal könnyítenék meg, hogy uniós szinten összekapcsolják a tényleges tulajdonosi nemzeti nyilvántartásait és fizetésképtelenségi nyilvántartásait. Az új szabályok előírnák azt is, hogy a tagállamoknak minden esetben ellenőrizniük kell a céginformációkat azok cégnyilvántartásba való bejegyzése előtt.

A javasolt intézkedések mintegy 16 millió korlátolt felelősségű társaságra és 2 millió személyegyesítő társaságra vonatkoznak majd az EU-ban. A javaslat a következő lépésben az Európai Parlament és a Tanács elé kerül. A javaslat szerint a tagállamoknak az irányelvet az elfogadást követő két éven belül át kell ültetniük nemzeti jogukba.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva