Gazdasági szervezetek Magyarországon: itt a legfrissebb helyzetkép

fiatal vállalkozó, statisztika, diagram

A regisztrált gazdasági szervezetek száma 2019-ben is emelkedett, az év végén megközelítette a 2 milliót – derül ki a KSH nemrég közzétett jelentéséből.

A statisztikai hivatal nemrégiben tette közzé „A regisztrált gazdasági szervezetek száma, 2019” című kiadványát, amely a legfrissebb, 2019 végi adatokat összegzi.

Az interaktív infografikákkal illusztrált jelentés néhány megállapítása:

  • A nyilvántartásban szereplő önálló vállalkozók száma 2019 végén 1,3 millió volt, 3,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban (nem kis részben a KATA „vonzerejének” betudhatóan). Az egyéni vállalkozók aránya 42 százalékot tett ki az összes önálló vállalkozón belül, ez a mutató is növekedett a korábbi évekhez képest.
  • A társas vállalkozások száma 515 ezer volt.
  • Országos átlagban ezer lakosra 184 vállalkozás jutott: 53 társas vállalkozás és 131 önálló vállalkozó.
  • A főtevékenységek tekintetében természetesen ezúttal is a „mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat” kategória vezet (471 ezer vállalkozással, a legdinamikusabb növekedéseket pedig a „villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás” ágazatban, az építőiparban és az „információ, kommunikáció” nemzetgazdasági ágban regisztrálták a statisztikusok.
  • A kiskereskedelemben regisztrált vállalkozások száma ugyanakkor csökkent (amiben közrejátszhatott az online pénztárgépek bevezetése is), annak ellenére, hogy az internetes kiskereskedelem területén működő vállalkozások száma 2010 óta négyszeresére nőtt.
  • Az újonnan regisztrált vállalkozások száma 2019-ben 138 ezer volt, 10 százalékkal több, mint 2018-ban. A megszűnt vállalkozásoké 15 százalékkal, 98 ezerre emelkedett. Az újonnan regisztrált szervezetek száma az egyéni vállalkozások esetében jelentősen meghaladta a megszűnt vállalkozásokét. Ugyanakkor a társas vállalkozásoknál az új és megszűnt szervezetek száma kiegyenlített volt.

A kényszertörlés a jellemző „vég”, csődeljárás alig indul

A társas vállalkozások körében indított felszámolási eljárások száma az előző évhez képest 2019-ben 15 százalékkal csökkent, a végelszámolásoké több mint 3 százalékkal nőtt, a kényszertörlések 8 százalékos emelkedést mutattak. A csődeljárások száma a többi eljáráshoz képest nagyságrendekkel kevesebb lett (30 eset alatt maradt).

Várhatóan 2020-ban a koronavírus-járvány következtében ismételten megugorhat a felszámolási eljárások és a végelszámolások száma. Kérdés, hogy a csődeljárások adta lehetőséget, amellyel a vállalkozások eddig a legritkább esetben tudtak élni, 2020-ban igénybe veszik-e – írják a KSH szakemberei.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva