Felemás turizmus adatok

utazás, földgömb

Az európai turizmus nyár elejére elmozdult a holtpontról, de a szektorok között nagyok az eltérések.

A koronavírus-járvány miatt az Európai Unióban 2020 júniusában valamennyi szolgáltató-szektorban csökkentek a bevételek februárhoz viszonyítva – tájékoztatott az Eurostat. Négy hónap alatt a szolgáltatások összességében 16,4 százalékkal zsugorodtak uniós átlagban, az egyik legnagyobb vesztes azonban a turizmus volt, ahol pontosan a februári érték negyedére estek vissza a bevételek.

A turisztikai szolgáltatásokon belül az utazási irodák és az utazásszervezők jártak a legrosszabbul (83,6 százalékos volt a február–júniusi visszaesés), a légiközlekedés 73,8, a szálláshely-szolgáltatás 66,4, az éttermi szolgáltatás 38,4 százalékos bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni.

Áprilishoz viszonyítva ugyanakkor – az éttermek kinyitásának és a korlátozások enyhítéseinek köszönhetően – már akadtak jobb mutatók is. Az éttermek és a szálláshelyek forgalma már jóval meghaladta az áprilisi szinteket, és némi javulás érzékelhető volt a légiközlekedésben is. Az utazási irodák és az utazásszervezők ugyanakkor nem látták az alagút végét: júniusban is gyakorlatilag ugyanott álltak, ahol áprilisban…

Érdemes néhány adattal a szóban forgó szektorok gazdasági súlyát is érzékeltetni. A szálláshely-szolgáltatás közel 79 milliárd eurós hozzáadott értékkel az EU nem pénzügyi gazdaságának 1,3 százalékát adta 2018-ban, az éttermek 95,4 milliárd euróval 1,6 százalékos súlyt képviseltek. A foglalkoztatottak arányát tekintve mindkét szektor súlya nagyobb: 1,9, illetve 4,0 százalék.

A légiközlekedés súlya a nem pénzügyi gazdaságban 0,5, az utazási irodáké és az utazásszervezőké pedig 0,3 százalék. A légiközlekedés területén az EU-ban foglalkoztatottak 0,2 százaléka dolgozik.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva