Építőipar: a növekedés jegyében telt a tavasz

építkezés, építőipar, beruházás

Májusban újra legerőteljesebbek között volt az Európai Unióban a magyar építőipari növekedés.

Megközelítette a 10 százalékot a tavasz utolsó hónapjában az építőipari termelés éves növekedésének üteme: a statisztikai hivatal adatai szerint a termelés volumene (folyó áron 551,2 milliárd forint) 9,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Márciusban 10,5, áprilisban 3,2 százalékos volt a növekedés.

Az épületek építése építményfőcsoportban 12,0, az egyéb építmények kategóriában 7,7 százalékos volt a növekedés. A megkötött új szerződések volumene 7,2 százalékkal nagyobb volt a 2021. májusi bázisnál, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,5 százalékkal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 24,7 százalékkal alacsonyabb volt.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 9,7 százalékkal nagyobb volt a 2021. május véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,0 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 20,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A növekedés árnyoldalaira is rámutatott ugyanakkor az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). A szervezet szerint sok olyan ember talált munkát az építőiparban, aki a koronavírus-járvány miatt veszítette el munkáját valamely más ágazatban, így jelentősen megnőtt a be sem tanított segédmunkások aránya. Emiatt a mérnököknek és mestereknek lényegesen több időt kell irányítással, ellenőrzéssel eltölteniük. A recessziós években külföldön munkát vállaló szakembereket pedig nagyon nehéz visszahívni Magyarországra. Mivel az Európai Unióban munkaerőhiány van az építőiparban, a magyar vállalkozóknak tartós versenyre kell felkészülniük más országok vállalataival is – emelte ki az ÉVOSZ közleménye.

Az Európai Unió egészében is erősödött az építőipar 2021 májusához képest: az Eurostat számításai szerint a 27 tagállamban átlagosan 3,8 százalékkal nőtt a termelés. (Márciusban szintén 3,8, áprilisban 2,9 százalékos volt a növekedés.)

Az épületek építése terén 3,9, az egyéb építmények esetében 3,3 százalékos volt a növekedés. Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül a legerőteljesebb, 30,2 százalékos éves növekedést Szlovéniában regisztrálták, majd a 10,7 százalékos lengyel és a 9,9 százalékos magyar adat következik a sorban. Visszaesést csupán két tagállamban mértek: Spanyolországban (mínusz 8,2 százalék) és Németországban (mínusz 2,0 százalék).

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva