65 milliárd forint aktivizálódik az aktív turizmus fejlesztésére

aktív pihenés, kirándulás, kerékpározás, turizmus

„Aktív turizmus fejlesztése” címmel jelenik meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 65 milliárd forintos felhívása.

 

A TOP-Plusz-6.1.4-23 kódszámú felhívás a hivatalos pályázati portálon megjelent tervezet szerint az ország kevésbé fejlett régióiban nyújt támogatást a több megállópontot érintő, hálózatos fejlesztésekhez, illetve országos jelentőségű aktív- és ökoturisztikai fejlesztések megvalósításához.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg (összes elszámolható költség alapon) egészen pontosan 64 928 285 538 forint; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Támogatási kérelmet nyújthatnak be

 • az alapító okiratuk szerint aktív turizmussal is foglalkozó szövetségek és egyéb, alapító okirat szerint aktív turizmussal is foglalkozó egyesületek;
 • a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Magyar Kerékpáros Szövetség, a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Sí Szövetség;
 • nemzeti park igazgatóságok;
 • az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft.;
 • állami tulajdonú, aktív turizmussal foglalkozó nonprofit gazdasági társaságok;
 • helyi önkormányzatok, társulásaik és többségi tulajdonú gazdasági társaságaik (kivéve azon városok és várostérségek önkormányzatai, illetve azok többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságai, amelyek a Fenntartható Városfejlesztés keretében jogosultak támogatási kérelmet benyújtani).

Támogatható tevékenységek:

 • aktív turisztikai hálózatok fejlesztése;
 • országos jelentőségű, egyedi aktív- és ökoturisztikai fejlesztések;
 • nemzeti parkok, többségében állami tulajdonú erdőgazdaságok, natúrparkok, geoparkok komplex ökoturisztikai infrastrukturális fejlesztései;
 • állami tulajdonú kisvasutak, keskeny nyomtávú erdei vasutak turisztikai infrastruktúrájának fejlesztése;
 • példaértékű aktív- és ökoturisztikai beruházások és kapcsolódó egységes aktív- és ökoturisztikai szolgáltatásfejlesztés.

Az aktív- és ökoturisztikai fejlesztések elsősorban természetileg különleges adottságokkal bíró, elmaradottabb vidéki területeket céloznak, ahol egyéb gazdasági tevékenységek híján a helyi lakosság foglalkoztatási lehetőségei nagyon korlátozottak. Ezekben a térségekben gyakran a turizmus jelenti az egyetlen kitörési lehetőséget, következésképpen az ágazat kiemelten fontos szerepet játszik a vidéki térségek munkahelyteremtésében, ahol kevés számú munkahely létrejötte is jelentős hatású lehet – olvashatjuk a felhívástervezetben. Az előző uniós ciklusban számos intézkedés támogatott aktív- és ökoturisztikai fejlesztéseket, megkezdődött az aktív-turisztikai hálózatok alapjainak kiépítése. A fejlesztések folytatása, további területek számára történő elérhetővé tétele, valamint a túratípusok közötti együttműködés, a hálózatosodás és az egységes szolgáltatási színvonal kialakítása a következő időszak feladata.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva