42 új deep-tech beruházás az EIC-alapból

technológia, innováció, tech

Az Európai Innovációs Tanács Alapja (EIC-alap) a 2022. novemberi, legutóbbi bejelentés óta 42 új – deep tech vállalatokba történő – beruházásra irányuló döntést hozott, összesen 331 millió euró értékben – tájékoztatott az Európai Bizottság.

13 vállalat már aláírta a beruházási megállapodást; az induló vállalkozások többek között az alábbi innovációkhoz kaptak támogatást:
– új típusú számítógépes látásszoftver és robotikai technológiák ortopédiai sebészek számára;
– vizuális keresési technológiák vállalkozások és ipari alkalmazások számára;
– a páciens saját szövetével történő emlőrekonstrukció;
– innovatív fotonika;
– jobb élelmiszertermelés csökkentett kibocsátással; valamint
– az első miniatürizált univerzális gázelemző készülék valamennyi megújuló gázhoz.

2022 szeptembere óta az EIC-alap összesen 77 – több mint 521 millió euró értékű – beruházási döntést hozott a mélytechnológiai vállalatok számára, támogatva a nagy kockázatú induló vállalkozásokat abban, hogy innovatív technológiáikat Európa stratégiai területein piacra dobják és bővítsék.

Az EIC-alap, az EIC Akcelerátor program beruházási komponense fontos finanszírozási forrást jelent az induló vállalkozások és a kisvállalkozások számára Európában. A vállalatonként 500 000 és 15 millió euró közötti (indokoltabb esetben még nagyobb) tőkebefektetések kiegészítik az EIC Akcelerátor program keretében nyújtott, legfeljebb 2,5 millió euró összegű támogatást. A Horizont Európa keretében eddig a 378 kiválasztott vállalatból 269 írta alá támogatási megállapodását.

2023-ban az EIC Akcelerátor program 1,13 milliárd euró összegű támogatást kínál legfeljebb 2,5 millió euró vissza nem térítendő támogatás formájában, valamint 500 000 eurótól 15 millió euróig terjedő összegű sajáttőke-befektetést. 525 millió eurót különítettek el az Európa stratégiai területein alkalmazott új generációs technológiákra, többek között a következőkre: energiatárolás, kvantum- vagy félvezető alkatrészek, reziliens mezőgazdaság, a rákra vonatkozó biomarkerek, valamint űrtechnológiák és -szolgáltatások.

Az induló vállalkozások és a kkv-k az EIC-platformon keresztül bármikor pályázhatnak az EIC Akcelerátor program finanszírozására. Ehhez egy videós bemutatkozást és egy prezentációt kell készíteniük, valamint válaszolniuk kell az innovációjukra és a csapatra vonatkozó rövid kérdéssorra. A kiírók ígérete szerint négy héten belül visszajelzést kapnak. Kiválasztásuk esetén a teljes pályázatot az időszakos határidők valamelyikéig – 2023. március 22-ig, június 7-ig vagy október 4-ig – küldhetik el.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva