13 333 333 333 forintra pályázhatnak a gyakorló iskolák

iskola, felújít, modernizál

Elindult a „Gyakorló iskolák infrastrukturális fejlesztése” című (EFOP-4.2.3-22 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében várhatóan júniusban „élesedő” felhívás célja „az állami és egyházi, valamint a felsőoktatási intézmények által fenntartott gyakorló iskolák infrastrukturális fejlesztésére a pedagógusképzés színvonalának növelése és a gyakorlatorientált képzések színvonalának növelése érdekében”.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 13 333 333 333 forint. A kevésbé fejlett régiókban megvalósuló fejlesztések 100 százalékban EFOP forrásból kerülnek támogatásra, míg a Közép-magyarországi régióban megvalósuló fejlesztések 100 százalékban indikatív önerőből kerülnek támogatásra – a forrást ennek megfelelően az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Egy pályázó 100 millió – 500 millió forint közötti közötti vissza nem térítendő támogatásban részesülhet, a kormány 14–20 támogatott kérelemmel számol.

Támogatási kérelmet az állami, egyházi, valamint egyetemi fenntartású gyakorló iskolák nyújthatnak be 2022. június 20-tól augusztus 3-ig.

Önállóan „a feladat-ellátási helyek fejlesztéséhez kapcsolódó, építési engedélyhez nem kötött tevékenységek” támogathatóak, azaz

  • a nevelési-oktatási tevékenység megvalósításához használt termek, oktatási termek, és az azok elérését szolgáló folyosók, közlekedők felújítása, átalakítása, a termek elavult bútorainak, eszközeinek cseréje.

A gyakorlóiskolák egyik fő feladata, hogy az egyetemen tanuló tanár szakos hallgatók szakmai gyakorlóhelyeit biztosítsa, az ott tanító pedagógusok, vezetőtanárok koordinálják a hallgatók fejlesztését. A gyakorlóiskola az az intézmény, amely ideális körülményeket teremt a tanár szakos hallgatók számára ahhoz, hogy kipróbálhassák magukat a gyakorlatban is – olvasható a felhívásban. A felhívás az elvárás szerint hozzájárul ahhoz, hogy a pedagógusi pálya vonzóbbá váljon a fiatalok számára, ami közvetlenül hozzájárul a pedagógus utánpótlás biztosításához, ezzel csökkentve a pedagógushiányt. A hallgatói gyakorló terek, a pedagógushallgatók által használt eszközök megújulnak, valamint egyes célzott épület-beruházások valósulnak meg a pedagógushallgatók gyakorlati képzésének javítása érdekében.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2022. április 1-ig várja kormány a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva