Takarmánygyártók, figyelem: milliárdokra lehet pályázni októbertől!

széna, traktor, aratás, takarmány

A Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programjának keretében megjelent a „Takarmány előállító üzemek fejlesztésének támogatása” című (VP3-4.2.1.3-21) felhívás.

 

A felhívás célja a haszon- és a kedvtelésből tartott állatok takarmányozását szolgáló termékek előállítását és piacra jutását elősegítő, technológiai fejlesztést, továbbá a környezeti erőforrás-hatékonyságot célzó beruházások támogatása.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 50 milliárd forint, amely az alábbiak szerint oszlik meg az egyes fejlesztési célterületek között:

  • az elsődleges termelők versenyképességének javítása az által, hogy megfelelőbb módon integrálják őket az agrár-élelmiszeripari láncba, a mezőgazdasági termékek értékének növelése: 40 milliárd forint;
  • segítségnyújtás a diverzifikáláshoz, új kisvállalkozások alapításához és a munkahelyteremtéshez: 5 milliárd forint;
  • erőforrás-hatékonyság javítása, az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása: 5 milliárd forint.

A forrást az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy pályázó minimum 50 millió, maximum 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhet; a kormány 100–150 db. támogatott projekttel számol.

A támogatási kérelmeket 2021. október 27-től 2021. december 21-ig nyújthatják be a TEÁOR 109 besorolás szerinti, takarmány előállítási tevékenységet fejlesztő vállalkozások (konzorciumi formában erre nincs lehetőségük).

Takarmánygyártás Magyarországon

A takarmánygyártás alágazat az élelmiszeripar egyik legdinamikusabban fejlődő területe, amely két szakágazatból tevődik össze: a haszonállat takarmány-gyártás és a kedvtelésből tartott állat eledelgyártás. A kedvtelésből tartott állat eledel gyártása szakágazat nagyon gyorsan fejlődött az elmúlt évtizedben: a szakágazat termelési értéke 2020-ban 245,2 milliárd forint volt, változatlan áron a háromszorosára növekedett 2010 és 2020 között és 2020-ban az alágazat termelési értékének 53 százalékát tette ki.

A haszonállat-takarmány gyártása szakágazatnak meghatározó szerepe van az állattenyésztés fejlődésében a versenyképesen előállított, jó minőségű keveréktakarmányok előállításán keresztül. Az innováción keresztül a takarmánygyártás (előállítás) fontos agrárpolitikai célokhoz is hozzá tud járulni (import fehérje függőség és ÜHG gáz kibocsátás mérséklése). A szakágazat termelési értéke 2020- ban 219,3 milliárd forint volt, változatlan áron 10 év alatt 18 százalékkal növekedett.

A haszonállat-takarmány gyártás (előállítás) egyre intenzívebb és koncentráltabb technológiája, valamint üzemelési megoldásai új követelményeket támasztottak a takarmánygyártás irányába. Ennek megfelelően a felhívás a megfelelő beltartalmi értékű és minőségű alapanyagokból minőségi takarmányokat előállító üzemek fejlesztését, kapacitásbővítését, illetve új üzemek létrehozását kívánja támogatni – olvasható a hivatalos pályázati portálon megjelent felhívásban.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva