Mezőgazdasági árak: hatalmas emelkedés az első negyedévben

piac, áremelés

34 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az első negyedévben – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A növényi termékek ára 38 százalékkal, az állatoké és állati termékeké 24 százalékkal nőtt éves összevetésben. A ráfordítási árak főként a műtrágyák 195 százalékos árnövekedése miatt lettek 37 százalékkal magasabbak.

A drasztikus áremelkedést több tényező együttesen okozta – magyarázták a KSH szakemberei. A Covid19-járvány miatt kialakult ellátási és kereslet-kínálati zavarok nem szűntek meg teljesen, emellett a gazdasági kilábalással párhuzamosan az energiaárak is emelkedtek. Ágazaton belüli, elsősorban állategészségügyi problémák is fokozták a drágulást. Mindehhez járult az orosz-ukrán háború, amely élelmiszer- és energiaellátási, valamint általános bizonytalanságot idézett elő a világpiacon.

A gabonafélék és az olajos növények ára 54, illetve 61 százalékkal növekedett. A drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet és a háború miatt kialakult szállítási problémák állnak. A burgonya és a zöldség ára 25, illetve 12 százalékkal magasabb volt az év I. negyedévében az előző év azonos időszakinál.

Az élő állatok ára 24 százalékkal nőtt 2022 I. negyedévében. A vágócsirke felvásárlási ára 34 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában (a madárinfluenza következtében csökkent a kibocsátási mennyiség, miközben a termelési költségek jelentősen növekedtek). A vágósertés ára 2022 márciusában az előző hónaphoz képest 40 százalékkal emelkedett, és megközelítette a Covid19-járvány előtti csúcsot.

A folyó termelő-felhasználás összetevői jelentősen drágultak, a legnagyobb mértékben, 195 százalékkal a műtrágyák, de jelentősen, közel 34 százalékkal nőtt a takarmányok ára is.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épület-beruházások árszínvonala 12, a gépberuházásoké 7,1 százalékkal emelkedett.

Mivel a ráfordítási árak a termelői áraknál jobban emelkedtek, így az agrárolló értéke 98,1 százalék volt 2022 I. negyedévében, míg az előző év azonos időszakában 105,3 százalék.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva