A kis- és középvállalkozások 78 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a közeljövőben, derült ki a Széchenyi Kártya Programot irányító KAVOSZ Zrt. legújabb felméréséből. A beruházást tervező vállalkozások 90 százaléka hitelt is igénybe venne a megvalósításhoz.

A Növekedési Hitelprogram első szakaszának tapasztalatai alapján az átlagosan igényelt hitelösszeg 70 és 100 millió forint között alakult, ami alátámasztja a KAVOSZ korábbi várakozását, miszerint az NHP és a Széchenyi Kártya Program fejlesztési hitelei jól kiegészítik egymást, és a kisebb vállalkozások számára a Széchenyi Beruházási Hitel jó alternatívája a jegybanki sikerprogramnak. Az 5% kamattámogatás mellett, maximum 50 millió forintos összegben igényelhető Széchenyi Beruházási Hitel iránt jelentősen megnőtt a kereslet, ami az NHP második ütemének hatására remélhetőleg még tovább fog növekedni.

A KAVOSZ 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vállalkozás vezetőjének megkérdezésével készítette el aktuális kutatását, és az eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy a vállalkozások az olcsó hitelek hatására megkezdték a válság miatt évek óta halasztgatott terveik megvalósítását. A vállalkozások 60 százaléka jelezte, hogy a válság miatt jelentősen csökkent az árbevételük, és a most tervezett fejlesztések 32 százalékát éppen a válság negatív hatásai és a hitelszűke miatt nem merték eddig megvalósítani. Az egy évvel ezelőtti hasonló felmérésben még csak a válaszadók 43 százaléka tervezett fejlesztést, és a terveiket akadályozó tényezők között fő helyen említették a magas hitelkamatokat, és a hitelekhez elvárt fedezet nagyságát.

A jelenlegi adatok alapján a tervezett beruházások 24 százaléka ingatlan vásárlását vagy építését, 27 százaléka székhely, telephely korszerűsítését, 33 százaléka informatikai fejlesztést, 40 százaléka pedig gép vagy berendezés beszerzését célozza meg.

A megkérdezett vállalkozások közül a hitelfelvételt tervezők 92 százaléka 50 millió forintnál kisebb összegű hitelt venne igénybe, legnagyobb részük (63%) pedig 5 millió és 20 millió forint közötti hitelösszeg igénylésében gondolkodik.

A felmérés adatait visszaigazolják Széchenyi Kártya Program keretein belül igényelhető Beruházási Hitel konstrukció statisztikái is, amelynek az állami kamattámogatását május 1-jétől emelte meg a kormány 5 százalékra. A jelenlegi jegybanki alapkamatét meghaladó mértékű kamattámogatásnak köszönhetően a magyarországi cégek kevesebb, mint havi 0,3 százalékos kamattal juthatnak hitelhez a programban. Az intézkedést követően, időarányosan 27 százalékkal nőtt az igénylések, és 39 százalékkal nőtt a kihelyezett hitelek összege a Széchenyi Beruházási Hitel tekintetében.

A megemelt kamattámogatásnak köszönhetően a Széchenyi Kártya Program fejlesztési hiteleinek kamata BUBOR alatti szintre került, így az ügyfeleknek 1 év alatt akár 1,5 millió forinttal kevesebb nettó ügyleti kamatot kell fizetniük. A Széchenyi Beruházási Hitelből ingatlan megvásárlása, építése, fejlesztése, valamint nemcsak új, hanem használt gépek beszerzése is finanszírozható. A konstrukció 20 százalék önerővel, 1- 50 millió forint összegben, maximum 10 éves futamidőre igényelhető, akár 2 éves türelmi idővel.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!