Palkovics Béla

Palkovics Béla Somplast

„Enélkül a hitel nélkül nagyon nehéz helyzetbe kerülnének ezek a vállalkozások”

A Som-Plast Kft. jelenleg összesen több, mint 400 főt foglalkoztat közvetlenül és közvetve, működése csaknem 30 évre tekint vissza. Azonban a szakterület, ahol a cég működik, különleges igényeket támaszt az ott boldogulni akarókkal szemben: a sokszor egy évre is elhúzódó kifizetések miatt a cégnek más forrásokat is fel kell használnia, hogy folyamatos működését garantálni tudja.

A cég története egészen régre nyúlik vissza.

Igen, cégünk 1991-ben magánvállalkozásként indult, egyedül kezdtem bele a műanyagfeldolgozásba, szerszámkészítésbe. 1995-től már Kft formájában működtünk, 2008-tól pedig ténylegesen megalakult a Som-Plast Kft. Jelenleg három telephellyel rendelkezünk: Kaposváron kettő, Kecskeméten pedig egy működik. A két helyszínen összesen 400 embernek biztosítunk munkát.

Mi a vállalat fő profilja?

A szerszámüzemben műanyag fröccsöntő szerszámok tervezése, fejlesztése, gyártása folyik. Elsősorban autóipari megrendeléseket elégítünk ki, a műanyag feldolgozásban pedig főként a háztartási műanyagiparból kapjuk a megrendeléseket. Az autóipari megrendeléseket főként Kecskeméten teljesítjük. A kecskeméti Mercedes gyárnak is szállítunk lökhárító alkatrészeket.

Miben speciális ez az iparág, ami miatt szükség volt hitelre?

Annak idején, amikor elindult a vállalkozásunk, már az kivételes fizetési határidőnek számított, ha valaki 30 napra fizetett. Ez jellemző az autóiparban, sőt, még csúszások is előfordulnak, főleg a szerszámgyártási portfóliónál: akár egy éves vagy egy éven túli kifizetésre is lehet néha számítani. Hála a Széchenyi Kártyának, ezeket a likviditási gondokat meg tudtuk oldani: enélkül a hitel nélkül nagyon nehéz helyzetbe kerülnének azek a vállalkozások, amelyek autóipari megrendeléseket illetve más, nyugati multi cégek megrendeléseit szeretnék teljesíteni. Ugyanis a tendencia még mindig az, hogy a fizetési határidőket nagyon hosszúra tolják ki.

Mire tudták pontosan felhasználni a Széchenyi Kártya adta lehetőségeket?

Elsősorban a likviditási helyzetünk javítására használtuk, ezen belül szállítókat finanszíroztunk, alapanyagot, gépeket vásároltunk, béreket fizettünk. Tehát minden olyan költségelemet ki tudtunk ezekből fizetni, amelyek a termelés folyamán jelentkeztek. Az új, nagyon drága berendezések beszerzésében is nagyon nagy segítség volt a Széchenyi Kártya, enélkül a nagy igényű termékek gyártásához szükséges szerszámokat nem tudnánk kivitelezni. Haladnunk kell a korral: a mi iparágunkban a fejlesztés soha nem szűnik meg, egyre újabb és újabb technológiákat fejlesztenek, és élnünk kell ezekkel – ezt pedig hitel nélkül megoldani nem tudnánk.

Palkovics Béla
Som-Plast Kft.
somplast.hu

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva