Munkával összefüggő halálesetek: a rák a vezető ok

betegség, rák, munka

A munkával összefüggő halálesetek több mint felét daganatos megbetegedések okozzák az Európai Unióban.

Minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy a munkával összefüggő halálesetek számát a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni lehessen – szögezi le az Európai Bizottság „Munkahelyi biztonság és egészségvédelem a munka változó világában” című közleménye, amely az Európai Unió 2021–2027-es munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi stratégiai keretét mutatja be.

A közlemény szerint az EU-ban a munkával összefüggő halálesetek fő okai:

  • daganatos megbetegedések (52 százalék),
  • szív- és érrendszeri megbetegedések (24 százalék),
  • balesetek (2 százalék),
  • egyéb okok (22 százalék).

A rákkeltő anyagok a becslések szerint évente 100 000 munkahelyi halálesethez járulnak hozzá. A rákkeltő anyagokkal kapcsolatos uniós ütemterv 2020–2024-es időszakra vonatkozó stratégiája 26 veszélyes anyagot azonosít, amelyek visszaszorítása mintegy 40 millió munkavállaló munkakörülményeit javítaná.

A munkavállalók védelmének javításához szükséges másik alapvető szempont a szív- és érrendszeri betegségek kezelése. Annak ellenére, hogy az unióban ezek a betegségek jelentik a munkával összefüggő halálesetek második legjelentősebb okát, keveset lehet tudni arról, hogy mi váltja ki őket, és hogy milyen kapcsolatban vannak a munkával összefüggő kockázatokkal – ismerik el az Európai Bizottság szakértői. Ez pedig akadályozza a megfelelő megelőző intézkedések munkahelyi bevezetését.

Szintén több millió uniós munkavállalót érintenek a váz- és izomrendszeri megbetegedések is, amelyek a legrosszabb esetben fogyatékossághoz vezethetnek, és gyakran nem egyetlen kiváltó okra vezethetők vissza, hanem a fizikai, pszichoszociális, szervezeti és egyéni tényezők kombinációjára.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva