Tippek, amelyekkel megőrizhetjük a talaj egészségét

szántóföld, mezőgazdaság, talaj egészsége

A termés mennyiségének és minőségének egyik legmeghatározóbb feltétele a talaj állapota, illetve egészsége. A nagyipari termesztésre jellemző kémiai anyagok intenzív használata a talajban élő hasznos szervezetek csökkenését eredményezi. A nem megfelelő állapotú termőtalajok kevésbé képesek ellenállni a víz és a szél romboló hatásának, illetve kevésbé képesek fenntartani a talajlakó élőlények egészséges egyensúlyát.

A talajvédelem jelentőségére mindenképpen figyelmet kell szentelni annak érdekében, hogy a megtermesztett élelmiszerek minősége kifogástalan legyen. Gazdálkodóként sokat tehetünk annak érdekében, hogy ez maradéktalanul megvalósulhasson.

Mindenképpen figyelmet kell fordítani a legmegfelelőbb termesztés-technológiák kiválasztására. Tudatában kell lennünk annak, hogy minden talajterület más és más jellemzőkkel rendelkezik, emiatt érdemes alkalmazkodni az adottságaihoz; a területnek megfelelő tápanyaggazdálkodást kell folytatni, illetve érdemes megválasztani a termesztett növényeket is. A talajunkkal kapcsolatos információk gyűjtése és alkalmazása minden esetben megtérülő ráfordítás.

A talaj egészségének javítása érdekében érdemes szármaradványt hagyni a felszínen vagy takarónövényt termeszteni. A talajtakarásnak köszönhetően védjük a termőterületet a széltől, a naptól, a zuhanó esőcseppek talajtömörítő hatásától, valamint a fokozott kipárolgástól. Sőt, a talajtakarás védelmet jelent a talajban élő hasznos élőlények számára is.

Amennyiben van rá mód, érdemes csökkenteni a talajművelés mennyiségét, illetve érdemes változtatni a mélységét. Fontos arra is figyelni, művelés során a talaj ne legyen túl száraz, de ne legyen nedvesebb sem az ideálisnál. Éppen ezért az időzítés rendkívül fontos ennek a munkálatnak az elvégzése során. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a rendszeresen végzett mély talajművelés tömörödött réteg kialakulását eredményezi, ami a talaj egészségének és állapotának romlásához vezet.

Próbáljunk minél nagyobb mennyiségben komposztot készíteni, illetve használni. Rendszeres alkalmazása javítja a talaj szervesanyag-tartalmát, illetve növeli a talajban élő mikrobák sokféleségét és mennyiségét. A komposzt egészségesebbé teszi a termőtalajt, ezért érdemes megfontolni a gazdálkodást segítő mértékű alkalmazását.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva