Télen alszik a természet, de a mezőgazdaság nem – mi történik ebben az évszakban?

fagyos mező, villanypózna, tél, ködös időjárás

A tél a természet pihenőideje. Az évelők ezekben a hónapokban hibernált állapotban pihennek, az egynyári növények magjai pedig várják a tavaszt, hogy megkezdhessék életük aktív időszakát. A fák is nyugovóra térnek, még az örökzöldek is lelassítják az életfolyamataikat. Télen szinte megáll az élet, de nem a mezőgazdaságban…

Noha nem teremnek a földek, a gazdák a téli hónapokban sem maradnak munka nélkül. Az állattartók számára nem létezik szünnap, a haszonállatokról minden egyes nap gondoskodni kell. A téli hideg időjárás megviseli az összes állatot, ezért az állapotuk és jólétük külön figyelmet igényel ebben az időszakban. Mégis ekkoriban jut a legtöbb idő az állattartásra használt eszközök állapotának felmérésére, illetve szükség szerinti cseréjére.

Foglalkozni kell a gépekkel is. Az évközben elhasználódott és megsérült alkatrészeket javítani vagy cserélni kell. Ha nem voltunk alaposak a tisztításuk során, most pótolhatjuk. Hasonlóképpen kell eljárni a permetezők esetében is, a szűrők is tisztításra szorulhatnak.

A szántókon ilyenkor nincs sok teendő, de érdemes figyelni a termőterületek állapotát, figyelmet fordítva a nem kívánatos lakókra. A mezei pocok gyakori vendég az évelő pillangósvirágú táblákon, az őszi vetésű gabonaterületeken és az évelő kultúrákkal beültetett elhanyagolt szántókon. Ha a területet bejárva számos járatot találunk, érdemes foglalkozni a problémával, megelőzve a nagyobb károkat.

A szőlősgazdák sem maradhatnak teendő nélkül. Az őszi talajmunkák lehetőséget adnak arra, hogy a tápanyagutánpótlásról is gondoskodjunk. A foszfor nem mosódik ki a talajból, ezért ezt teljes mennyiségben, a káliumot pedig felerészben ősszel, felerészben tavasszal juttathatjuk ki. Az elvégzett talajmunkáknak köszönhetően a téli csapadék befogadására alkalmasabb lesz a terület. A levelek beforgatásának köszönhetően csökken a peronoszpóra, lisztharmat, szőlőorbánc megjelenésének esélye.

Ne feledkezzünk meg a kertünk apró, de annál hasznosabb lakóiról sem! Tegyünk ki eleséget a madaraknak, akik hasznos munkájukkal fogják meghálálni a jócselekedetünket. Fontos szem előtt tartani, hogy a madarak számára a napraforgó, alma, bogyók és állati zsiradék a leghasznosabb táplálék. Más eleségekkel kísérletezni a madarakra nézve halálos lehet.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva