Örökerdő: A jövő erdőgazdálkodási formája?

orokerdo

Napjainkban az örökerdőre a fenntartható természetközeli erdőgazdálkodás alapeszméjeként tekintünk. Az ökoszisztéma-szemlélet fejlődésének köszönhetően egyre több figyelmet kap a hazai örökerdő-gazdálkodás jelene és jövője.

A természetközeli erdőgazdálkodás alapját az a nézet képezi, miszerint az erdei ökoszisztéma egységes, önszerveződésre képes organizmus. A természetes erdőkhöz hasonlóan az örökerdőkben többféle fa- és egyéb növényfajta együttélése biztosítja a biodiverzitást. Nem elhanyagolható tény, hogy az ilyen ökoszisztémák a klímaváltozás hatásaival szemben fokozott ellenállóképességet mutatnak, amire a telepített homogén erdők nem képesek.

Az örökerdők legfőbb jellemzője a folyamatos erdőborítás, aminek köszönhetően az erdő tájképi jellege a fakitermelések következtében nem változik, a külső szemlélő számára a kitermelés gyakorlatilag észrevétlen marad. Az ilyen jellegű gazdálkodás során az erdőklíma folyamatos fenntartása élvez prioritást, aminek részeként a horizontális és vertikális erdőszerkezet változatossága is kiemelt figyelmet kap. Fontos szempont továbbá a vegyeskorúság, az elegyesség, a válogató erdőművelés megtartása, valamint a famatuzsálemek védelme és a holtfák által biztosított élőhelyek védelme. A megsegítendő javafák és a kivágandó fák kijelölése komoly szakmai kihívást jelent az örökerdő-gazdálkodásban dolgozó szakemberek számára.

Magyarország esetében az örökerdő-alapú erdőgazdálkodás a korábbi évtizedekben egyáltalán nem volt jellemző, mára azonban jelentős területnövekedéseket tapasztalunk. Tíz esztendő leforgása alatt a hazai örökerdők területe ötszörösére nőtt; napjainkban mintegy 100 ezer hektáron történik örökerdő- és felkészítő típusú gazdálkodás.

Örvendetes tény, hogy az állami erdészeti társaságok szakemberei mellett magánerdő-gazdálkodók, erdőtervezők, természetvédelmi szakemberek és erdőökológus kutatók is kiemelt figyelmet fordítanak az örökerdő-ökoszisztémák jelenének és jövőjének. A szakemberek idejekorán felismerték, hogy szükséges az erdők szerkezetének és kezelésének átgondolása – ebben a céljukban nyújtanak nagy segítséget az örökerdőkkel kapcsolatban megszerzett tapasztalatok.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva