Jövedelmező mezőgazdasági tevékenységek II. rész – Az állattenyésztés

kosár tojás

Cikksorozatunk első részében három jövedelmező növénytermesztési ötletet mutattunk be. A második részben az állattenyésztés témakörét járjuk körül. Lássuk milyen vállalkozást érdemes indítani!

Baromfitenyésztés

A nagy baromfihús és a tojás beszállító cégekkel szinte lehetetlen felvenni a versenyt, de szerencsére egyre nagyobb a kereslet a biotartásban nevelt állatokra. Ha baromfitenyésztésben gondolkozunk, akkor a mennyiség helyett a minőséget helyezzük a középpontba! A génkezelt állatok sokkal hamarabb nőnek és hamarabb lehet levágni őket, viszont a minőségi hús, valamint a bio tojás drágábban eladható, így hosszú távon kitűnő befektetés!

Haltermelés, növénytermesztéssel ötvözve

Mindenképp érdemes az alternatív ötleteket is megvizsgálni! Ilyen például az akvapónia, amely ötvözi a haltermelést a vízkultúrális, talaj nélküli növénytermesztéssel. A módszer lényege az, hogy egy üvegházban elhelyezünk egy haltartályt, amelyből a víz egy szivattyú segítségével eljut a kavicságyon elhelyezett növényekhez, majd onnan vissza a haltartályba, így keringetve a vizet. A növények által megtisztított víz folyamatosan oxigéndús, ezáltal remek minőségű marad a halak számára. A módszer rendkívül költséghatékony, sőt, még a növényeknek is jót tesz, mivel a halak gondoskodnak a tápanyagban gazdag vízről.

Nyúltenyésztés

Ha az exportban is gondolkozunk, a nyúltenyésztés tökéletes választás lehet. Ezeknek az állatoknak a szaporítása rendkívül egyszerű, és külföldön (például Olaszországban) magas áron tudjuk őket eladni. A siker titka a tenyésztéshez megfelelő hely kialakítása, ugyanis ahhoz, hogy minőségi húsa legyen egy nyúlnak, biztosítani kell számára a sok mozgást.

Természetesen ágazatonként eltérő, hogy egy-egy vállalkozás az agráriumban milyen mértékű befektetést igényel, de megtakarításunkat elég akár egy kisebb hitelösszeggel kiegészíteni és ötletünk máris jövedelmezővé válhat!

 

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva