Legfontosabb téli teendők a mezőgazdaságban

tél, ló. havas táj

A mezőgazdászok télen sem tétlenkedhetnek; az őszi betakarítás, és szüret után sem áll meg az élet. Sok feladatot kell elvégezni annak érdekében, hogy tavasszal zökkenőmentesen induljon a munka.

1. Állattartás

Az állattartók számára nincs holtidőszak, a haszonállatokat minden nap el kell látni. Még a szabad tartású állatok sem kivételek, hiszen őket is naponta etetni és itatni kell. Figyelemmel kell kísérni az állapotukat is, hiszen egyes fajták nehezebben viselhetik a téli körülményeket.

Érdemes „leltárt” készíteni az állattartásra használt eszközökről, hiszen sok közülük eltörhetett, alkalmatlanná válhatott a mindennapi munkavégzésre. Érdemes ezeket cserélni; a téli időszakban több idő jut számba venni, mire is van szükség, illetve több idő jut beszerezni ezeket.

2. Gépek

A gépekkel is akad teendőnk. A mechanikai eszközöket jó esetben a munkálatok végeztével megtisztítottuk, olajoztuk, szükség esetén védőfóliával takartuk le. Amiről még nem gondoskodtunk, arra a téli pihenő alatt szánhatunk időt.

3. Permetezők

A permetezőkről sem feledkezhetünk meg. Ha nem gondoskodunk a tisztításukról, bizonyos mennyiségű permetszer rakódhat le a tartályokban és a szűrőkben. A szermaradvány a következő használat során feloldódik, ami komoly károkat okozhat, ha az előző szerre érzékeny kultúrát permetezünk. Ezért a permetező tisztítása mindenképpen szükséges; ha heteken keresztül elmulasztottuk a tisztítást, az öblítő vizet legalább egy napig hagyjuk a rendszerben.

Persze ez idő tájt alaposan szét kell néznünk a vegyszerraktárunkban is, a fagyra érzékeny készítményeket védett helyre kell vinnünk.

4. Szántóföldek

A szántóföldeken is várhat ránk némi munka. A mezei pocok gyakori vendég az évelő pillangós táblákon, az őszi vetésű gabonaterületeken és az évelő kultúrákkal beültetett elhanyagolt szántókon. A kártevő télen is aktív, kifejezetten jól érzi magát a hótakaró védelmében. Ha száz négyzetméternyi területen ötnél több lakott járatot találunk, mindenképpen ajánlott foglalkozni a védekezéssel.

5. Gyümölcstermesztés

A gyümölcstermesztők számára a tél fontos időszak. Már ebben az időszakban megkezdődik az almafák és a csonthéjasok metszése, a tavaszi időszakra már csak a finommunkálatok maradnak. Szerencsére ma már rendelkezésre állnak úgynevezett síkfalmetsző gépek, amelyek megfelelnek az európai szabványoknak, de csak alapmunkálatok végzésére alkalmasak. A tavaszi időszakban nélkülözhetetlen a kézi munkaerő alkalmazása is. A gépi és kézi metszésnek köszönhetően a bekötött termés több tápanyaghoz jut, így szebb, nagyobb és ízletesebb termést szüretelhetünk.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva