Hogyan készüljünk a második hullám átvészelésére?

By 2020.09.24.szeptember 29th, 2020Az Én vállalkozásom
baktérium, vírus, vörösvérsejt

Sajnos egyre inkább úgy tűnik, hogy közel sincs még vége a világjárványnak. Ez továbbra is megnehezíti a helyzetét a vállalkozóknak szinte minden iparágban. Több munkáltató visszatért már a megszokott irodai munkamenethez, de ismét fel kell készülnünk arra, hogy bármi megtörténhet a közeljövőben. A felkészüléshez adunk egy kis segítséget a következő három tanáccsal.

1.Vonjuk le a tanulságokat!

Vállalkozóként valószínűleg mindenki kialakított már egy stratégiát az első hullám idején arra, hogy miként tudja hatékonyan működtetni vállalkozását a helyzethez alkalmazkodva. Érdemes elbeszélgetni partnereinkkel, alkalmazottainkkal, hogyan értékelik az elmúlt időszakot, mennyire érezték magukat biztonságban, milyen téren volt jól kezelve szerintük a helyzet, és mit csinálnának másképp. Így nem csak tisztább lesz a kép a múltban meghozott döntéseket illetően, de munkatársaink is értékelni fogják odafigyelésünket!

2.Kommunikáljunk nyíltan!

Ha pontosan nem is, de nagyjából már körvonalazódhatott, hogy milyen hatással van egy ilyen krízishelyzet vállalkozásunkra operatív, pénzügyi, illetve pszichés szempontból is. Az alkalmazottak ismét attól tartanak, hogy bármelyik nap megszűnhet állásuk, lecsökkenhet fizetésük, ezért most is nagyon fontos az őszinte kommunikáció. Ha már tudunk olyan intézkedésekről, melyeket biztosan véghez viszünk a vírushelyzet miatt (elbocsátás, home office bevezetése, stb.), azt mondjuk el minél hamarabb, hogy mindenki időben fel tudjon készülni a változásokra!

3.Mit hoz a jövő?

Azt, hogy mi lesz később, senki nem tudhatja pontosan, viszont az biztos, hogy számolni kell azzal, hogy a jelenlegi helyzet hosszú ideig fennállhat még. Tervezzük meg, hogy mi lesz a stratégiánk abban az esetben, ha ismét otthonról kell dolgozni! Például, amennyiben azt tapasztaltuk, hogy alkalmazottaink nincsenek a megfelelő szinten a fokozott online munkavégzéshez, tartsunk nekik továbbképzést! Megéri befektetni a pénzt és az energiát ezekbe a fejlesztésekbe és változtatásokba, hiszen munka terén jelenleg a jövőtől való félelem minimalizálása, valamint a biztonság (akár saját, akár alkalmazottaink megélhetését tekintve) az egyik legnagyobb érték!

 

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva