Hatalmas kiaknázatlan potenciál rejlik az online marketingben

közösségi média, online marketing

Megkérdőjelezhetetlen az online marketing előtörése a marketingeszközök között. Ennek magyarázata részben a koronavírus-járvány hatásaiban rejlik, ugyanakkor nem elhanyagolható a marketing rendes evolúciója, amely szoros összefüggést mutat az okoseszközök elterjedésével.

Az okostelefonok terjedésének köszönhetően a magyarországi lakosság 90 százaléka rendelkezik internethozzáféréssel, jelentős hányaduk képviselteti magát a közösségi oldalakon is. Ennek ellenére a magyar vállalkozások csupán 30 százaléka hirdet a közösségi platformokon.

Noha ezen adatok alapján Magyarország mintegy hároméves lemaradásban van az Egyesült Államok és a fejlett nyugati országok adataihoz hasonlítva, a pozitív tendencia mindenképpen kiemelendő: folyamatosan növekszik a hazai vállalkozások marketingtudatossága, ami a költések hatékonyságát mérő analitikai eszközök használatában is megmutatkozik.

A marketingtudatosság tekintetében jelentős különbség mutatkozik a szolgáltatásokat és a termékeket értékesítő vállalkozások között. Míg a lakossági szolgáltatásokat nyújtó kis- és középvállalkozások kevésbé érzik rákényszerítve magukat a konkurenciaharcra, a kereskedelmi tevékenységet folytató szereplőknek fel kell venniük a verseny a magyarországi piacvezető webáruházakkal és a globális kereskedelmi óriásokkal is, mint az Amazon, az eBay vagy az Alibaba.

Mindezek ellenére a folyamatosan növekvő hazai e-kereskedelmi piac a kisebb webáruházak számára is jelentős növekedési potenciált biztosít. 2021-ben a teljes online kereskedelmi forgalom meghaladta az 1000 milliárd forintot; a bővülés motorját immár egyértelműen a vásárlási gyakoriság növekedése szolgáltatta.

Éppen ezért kiemelten fontos a már megszólított felhasználók megtartása, ami a közösségi média és a remarketing eszközeivel hatékonyan menedzselhető. A kattintásalapú fizetett hirdetések és az ingyenes keresési forgalmat célzó keresőoptimalizálás pedig megfelelő eszközt kínál az új felhasználók elérése érdekében. Mindezek alapján kijelenthető, hogy a forgalmi források pontos feltérképezése, a tranzakciók azonosítása és a vásárlói életutak minél pontosabb meghatározása a modern digitális vállalkozások alapvető feladata.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva