A biogazdálkodás alapelvei

bio, föld, traktor, szántás

Szerencsére ma már egyre nagyobb a kereslet a biotermékek iránt, így egyre erősebb a társadalmi nyomás is a termelők felé, hogy a fenntarthatóság kiemelkedő szempont legyen a gazdálkodást tekintve. Az, hogy mitől válik valaki biogazdálkodóvá, összetett kérdés, de lássunk négy olyan alapelvet, amely kiindulásnak kiváló lehet!

1.Környezetvédelem

Az első alapvetés, hogy a munkánk során a lehető legnagyobb mértékben alkalmazkodnunk kell a környezet adottságaihoz. Ehhez kapcsolódnak többek között az energiatakarékoskodás és a talaj védelme is. Emellett igyekezni kell minél inkább a megújuló erőforrásokat használni.

2.Egészség

Talán a legalapvetőbb elve a biogazdálkodásnak az egészségre való törekvés, amelyet a rendszer minden területén figyelembe kell venni – legyen szó a talajról, a terményről, az állatokról, a vízről, és így tovább. Az egészséges gazdálkodás több költséggel jár, de megtérül, hiszen azon túl, hogy elnyerjük a fogyasztók bizalmát, az átlagáron felül kínálhatjuk a termékeinket.

3.Méltányosság 

A méltányosság, mint alapelv, amolyan morális kérdés. Ez értendő többek közt a kapcsolatunkra a piac többi szereplőjével, valamint az állatok tartásmódjára is.

4.Felelősség

Abban az esetben, ha új eszközöket, technológiát alkalmazunk, ügyeljünk rá, hogy ne ártsunk a környezetünknek! Figyelnünk kell az aktuális jogszabályokat, valamint lehetőségeink szerint lépést kell tartanunk az újításokkal annak érdekében, hogy a fenti pontokat a lehető leginkább érvényesíteni tudjuk.

Ezeket az alapelveket nem is olyan nehéz betartani, viszont sokat tehetünk a fenntarthatóságért, ha komolyan vesszük őket!

 

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva