
Az élménygasztronómia kora
Az elmúlt években a rendezvénypiac gyors és érzékelhető változáson ment át, ami új működési keretet teremtett a szolgáltatók számára. A vállalati események, esküvők, konferenciák és fesztiválok ismét erőre kaptak, ami magával vonja, hogy a rendezvényi étkeztetés iránti kereslet is megugrott. A vendégek elvárásai manapság jóval túlmutatnak az alapvető (étel)minőségen. Egyre fontosabb, hogy az étkezés önmagában is élményt adjon; az élménygasztronómia kezd új, központi elemmé válni. Ez azt is jelenti, hogy a friss, helyi alapanyagokra épülő fogások, az egészséges alternatívák és a fenntartható konyhai működés (aka: zero waste megoldások) is egyre kiemeltebbek. A piac dinamikusan változik, és a szolgáltatóknak ma már folyamatosan és hatékonyan szükséges reagálniuk az utolsó pillanatban felmerülő módosításokra, a különleges étkezési igényekre, ahogyan a váratlan létszámváltozásokra is. Egyre inkább az válik versenyelőnnyé, ha a vállalkozás képes gyorsan reagálni, és átlátható, jól felépített háttérfolyamatokkal dolgozni. Ezek nélkül ugyanis ma már szinte lehetetlen versenyben maradni.
Logisztika és humán erőforrás a rendezvényi étkeztetés világában
A catering egyik legösszetettebb eleme és kihívása a háttérfolyamatok össze- és finomhangolása. A rendezvényi étkeztetés ugyanis komoly logisztikai teljesítményt igényel a megfelelő mennyiségű alapanyag beszerzésétől kezdve, a hűtési feltételek garantálásán és az előkészítésen át egészen a kiszállításig. Minden lépés és részfolyamat pontos tervezést és ütemezést igényel. A munkaerő kérdése szintén meghatározó elem. A catering-szektor többnyire szezonális csúcsokkal dolgozik, különösen, ha a tavaszi és nyári esküvői időszakra gondolunk, vagy az év végi céges rendezvények kerülnek sorra. Ez utóbbi során a catering cégeknek fel kell készülniük arra is, hogy a mikulás-bulik, a karácsonyi céges rendezvények és a szilveszteri események extra kapacitást és még precízebb szervezést igényelnek. A vállalkozásoknak gyakran kell gyorsan bővíteniük a személyzetet, miközben fontos, hogy meg tudják őrizni a kiszolgálás minőségét és egységességét. A versenyképesség kulcsa, hogy a szolgáltató képes legyen alkalmazkodni a gyorsan változó igényekhez. Legyen szó szűkebb, privát, családi rendezvényről, vagy akár több száz fős konferenciáról, a minőségnek és az élménygasztronómiának minden esetben – magas színvonalon – kell jelen lennie.
Innováció a cateringben, avagy a rendezvényi étkeztetés új iránya
A digitális megoldások a catering szektorba is begyűrűztek, amiknek a használata a jövőben kiemelten fontos faktorrá válhat. A modern catering vállalkozások egyre gyakrabban használnak online rendelési felületeket, digitális menükezelő rendszereket, illetve automatizált konyhatechnológiát. Az ilyen fejlesztések komoly időt spórolnak, miközben csökkenthetik az adminisztrációt és még pontosabb előkészítést is lehetővé tesznek. Emellett a rugalmasság már konkrétan alapkövetelménynek számít napjainkban. Egy sikeres catering cég gyakran egyik napról a másikra áll át meghitt, kis létszámú esküvőkről több száz fős rendezvények kiszolgálására. Ehhez skálázható és megbízható háttérfolyamatok bevezetésére van szükség. Az élménygasztronómia terjedésével nő az igény a tematikus menük, látványkonyhák, egészségtudatos fogások és interaktív étel-állomások iránt. A szolgáltatók egyre inkább az egyedi és kreatív megoldásokkal tudnak majd igazán kitűnni ebben az erősödő versenyben.
Pénzügyi stabilitás mint versenyelőny a Széchenyi Folyószámlahitel MAX+-szal
A catering vállalkozások működése szezonálisan ingadozik, ami komoly likviditási kihívásokat jelenthet. Az alapanyag-beszerzések, a személyzet felvétele, a szállítás, a modern konyhai gépek fenntartása mind olyan költségek, amelyek nem egyenletesen terhelik a cég budget-jét. A szektorban éppen ezért a forgóeszközigény és a készpénzállomány biztosítása kritikus lehet, főleg a nagyobb megrendeléseknél, ahol a szolgáltatónak előre kell finanszíroznia az alapanyag- és munkaerőköltségeket. A Széchenyi Folyószámlahitel MAX+ éppen azt a pénzügyi rugalmasságot és likviditást biztosítja, amire a mindennapi működéshez és a szezonális kiugrások kezeléséhez szükség lehet. A hitel kedvező, támogatott kamatozású megoldást kínál, így biztonságot ad a váratlan kiadások és nagyobb volumenű megrendelések esetén. A catering vállalkozások számára ez a stabil pénzügyi háttér jelenthet versenyelőnyt, ami lehetőség arra, hogy magabiztosan vállaljanak el akár nagyobb rendezvényeket, hogy fejlesszék gépparkjukat, és lépést tartsanak a rendezvényipar növekedésével. Mert a jó rendezvényhez sok apró részlet kell és a stabil pénzügyi háttér is ezek közé tartozik.











