
Kézi vagy gépi szüret? Melyik megoldás éri meg jobban a KKV-knak?
A szüret és a szőlő betakarítása minden borászat számára fontos, hiszen a kézzel vagy géppel történő folyamat alapvetően befolyásolhatja a megszülető bor minőségét és a borászat gazdasági eredményességét. A kis- és középvállalkozások számára technológiai és üzleti kérdés, illetve stratégiai döntés hogy kézi vagy gépi betakarítás mellett teszik le a voksukat, hiszen a választás hosszú távon hatással van a költségekre, a munkaerőigényre és a piaci pozíciójukra. A sokak által preferált kézi szüret a minőséget és a precizitást testesíti meg, míg a gépi szürethez sokan a hatékonyságot és a költségcsökkentés szavakat társítják. A kérdés az, hogy melyik megoldás biztosítja hosszú távon a borászat számára a fenntartható működést, és milyen kombinált vagy innovatív lehetőségek állnak a KKV-k rendelkezésére. Alábbi cikkünkben megvizsgáljuk az előnyöket, a gazdasági szempontokat és az új megoldásokat.
Hagyományos és precíz kézi szüret, vagy gyors és hatékony gépi betakarítás?
A kézi szüret a borászat egyik legnagyobb presztízzsel bíró gyakorlata, amely során megvalósul a szőlőfürtök állapotának szigorú kontrollja. A kézi szüret során a szőlőszemek állapota folyamatos emberi ellenőrzés alatt áll, így könnyebben elkerülhető, hogy beteg vagy nem teljesen érett fürtök és/vagy szőlőszemek kerüljenek a feldolgozásba. Ez a fajta válogatás különösen fontos a kiemelt minőségű, prémium borok készítésének alkalmával, ahol az apróbb minőségi eltérés is érzékelhető a végtermékben. Ez az „előszűrés”, vagy válogatás elengedhetetlen a csúcsminőségű borok esetében, ahol minden apró részlet hatással lehet a végső készítményre. Ugyanakkor a kézi szüret intenzívebb logisztikai és humánerőforrás-igénnyel bír. A folyamat során ugyanis rövid idő alatt, nagy létszámú – ámde szakképzett – munkaerőre van szükség, ami a jelenlegi munkaerőpiaci környezetben komoly kihívást jelenthet. A gépi szüret ellenben a modern szőlészeti technológia egyik legnagyobb vívmánya. Ezt a betakarítási módot talán a hatékonyság és költségcsökkentés fémjelzi leginkább. Fontos tudni, hogy a modern szüretelőgépek hatalmas előnye, hogy folyamatosan, akár a hűvösebb éjszakai órákban is dolgoztathatók, így nagy területek termése viszonylag rövid idő alatt betakarítható. Ez különösen hasznos lehet nagyobb birtokok számára, ahol az időfaktor kulcsfontosságú. Az ilyen betakarításnak a hátránya azonban, hogy a szőlőszemek könnyebben megsérülhetnek, emellett a szemek leválogatásának lehetősége korlátozott, és bizonyos dűlőkben (például meredek területeken) a gépek nem is használhatóak.
Mit mutatnak a számok gazdaságossági szempontból?
A szüret módjának kiválasztása elsősorban gazdasági döntés. A kézi szüret esetében a legnagyobb kiadást a szezonális munkaerő jelenti. Munkavállalóból ugyanis rövid időn belül nagy létszámú, (gyakran szakképzett) dolgozót kell bevonni. Ez a mai munkaerőpiaci környezetben különösen nehéz feladat, így a költségek gyakran magasabbra rúgnak, mint gépi betakarításnál. Ennek nehezítő tényezője, hogy egyre nehezebb feladatot jelent a szezonális munkaerő megtalálása. A kézi szüretnek tehát sokszor magasabb a költségvonzata, azonban a prémium minőségű borok magasabb piaci ára később kompenzálhatja ezeket a kiadásokat. A gépi szüret költséghatékonysága leginkább a közepes és nagy birtokok esetében érvényesül. Fontos figyelembe venni azonban, hogy a gépek beszerzése (megvásárlása vagy bérlése) és fenntartása jelentős befektetést jelenthet a borászat számára, azonban hosszabb távon ez a munkaerő-költségek megtakarítása révén megtérülhet. Egy korszerű betakarítógép teljesítménye pedig olyan volumenű, amelyet kézi munkaerővel szinte lehetetlen elérni. Emellett ha bérgépek alkalmazása történik, az rugalmas lehetőséget kínál mind a kisebb, mind a nagyobb borászatok számára is, akik így időszakosan is élvezhetik (vagy kipróbálhatják) a gépi szüret előnyeit.
Kombinált megoldások és innovációk a szüret során
A legmodernebb borászatok egyre inkább vegyes stratégiát alkalmaznak, vagyis hogy a hibrid szüreti modellek felé mozdulnak el. A nagyobb területek betakarítására gépeket vetnek be a gyorsaság és a költséghatékonyság miatt, míg az értékesebb vagy érzékenyebb dűlők esetében továbbra is megtartják a kézi szüretes formát a precizitás eléréséhez. Ez utóbbi, a szenzitív – esetleg a dűlőszelektált – szőlők esetében lehet érdemes döntés. Ez a kombinált modell lehetővé teheti, hogy a gazdaságosság és a minőség együtt valósulhasson meg. A betakarítás területén továbbá állandó az innováció. A legújabb gépek már – pontosabban szabályozható rezgéstechnikával és célzott fürtválogatással – képesek a kíméletesebb szőlőkezelésre. Megjelentek a digitális döntéstámogató rendszerek. Ilyenek például a szenzorok és adatvezérelt analitikák, amelyek segítik a szőlészeket megtalálni a lehető legoptimálisabb időpontot a szüretet indítására. Ezek a szenzorok ugyanis képesek valós időben mérni a szőlő savszintjét, cukor- és nedvességtartalmát. Ezekből az adatokból pedig pontos képet kaphat a borász az érési folyamat aktuális állásáról. Az adatvezérelt analitika a másik kiemelendő pont. Ennek segítségével ugyanis a borász nem csak szemrevételezésre és a hagyományos kóstolásra alapozhatja, hogy elkezdődjön-e a szüret, hanem objektív, mérhető adatokra is. Mindegy, hogy kézi vagy gépi szüretre esik a választás, az a fontos, hogy a vállalkozók a saját adottságaikhoz és stratégiájukhoz igazítsák a döntést.
Válassza az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+-t!
A kézi szüret és a gépi szüret fontos döntés. A vállalkozásoknak mérlegelniük kell a költségeket, a minőségi elvárásokat és a rendelkezésre álló erőforrásokat. A betakarítás és szüretelés technológiai döntései mellett a finanszírozási háttér is kulcstényező a borászatok fejlődésében. Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ olyan konstrukció, amely lehetőséget teremt a borászatok számára, hogy hosszú távon, fenntartható módon fejlesszék kapacitásaikat. Legyen szó új ültetvények telepítéséről, korszerű betakarítógépek beszerzéséről, energiahatékony technológiák bevezetéséről vagy akár „zöld” átállást támogató beruházásokról, a hitel széles körű felhasználhatóságot biztosít. A hitelkonstrukcióval akár 500 millió forint forráshoz is hozzájuthatnak a vállalkozások fix, kamatozás mellett, akár 10 éves futamidőre. Ezzel a konstrukcióval a borászat napi működését és jövőbeli versenyképességét is támogathatja.