A KAVOSZ idén is a Prima Primissima támogatója

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: olyan kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. Dr. Csányi Sándor, az új Kuratórium elnöke sajtótájékoztatón jelentette be a 2013. évi Primákat, s beszélt a Prima Primissima megújulásáról is. A Díjat idéntől főtámogatóként az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább.

A Prima Primissima Díjat Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával alapította 2003-ban. Az alapítványi formában felajánlott és tíz évre szóló több mint két milliárd forintot évente osztják ki a kiemelkedő tevékenységet felmutató díjazottak között. Idén a Díj megújult, de van, ami változatlan marad: a Prima Primissima továbbra is a kiemelkedő teljesítmények méltó elismerése. A díjakat évenként ítélik oda, tíz kategóriában, melyek a következők: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet, illetve magyar sport.

Az alapító, a kuratóriumi tagok, a támogatók, a VOSZ, az előző évi Primissimák, illetve az adott díjkategóriákban a különböző kategóriák szakmai, érdekvédelmi és érdekképviseleti civil szervezetei által küldött jelölésekből az egyes kategóriák Szakmai Testületei tíz jelöltet állítanak kategóriánként. A jelöltek közül a Kuratórium tagjai titkos szavazással kategóriánként három Primát választanak. A 30 Prima közül a tíz kategóriában egy-egy Primissimát választ a Kuratórium, a decemberben megrendezett Gálaest napján. A Közönségdíjast, az összes jelölt közül egyet, szeptembertől decemberig összegyűlő SMS-szavazatok útján választja ki a nagyközönség. A Primák idéntől – az eddigi 3 millió forint helyett – fejenként 5 millió forint, míg a Primissima-díjasok 15 millió forint díjazásban részesülnek, és megkapják a Prima Primissima idei megújulásának részeként, alkotói pályázat keretében kiválasztott és elkészített kisplasztikát, mely BOLDI (Szmrecsányi Boldizsár) szobrászművész alkotása.

A Prima Primissima Díj 2005-ben egészült ki a területi Prima díjak rendszerével, s ma már országszerte önálló elismerésben részesülhetnek a szellemi élet, a kultúra, a tudomány, a művészet és a sport megyei legjobbjai, megyénként hárman. A megyei Prima díjak célja, hogy megőrizzék a magyar értelmiség helyi eredményeit, erősítve a kisebb társadalmi egységek összetartozását, elősegítve fejlődésüket.

A Prima Primissima alapítói 2007 óta önálló díjjal jutalmazzák a fiatal kiválóságokat. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó, harminc éven aluli fiatalok díjazására jött létre a minden évben odaítélt Junior Prima Díj. Az elismerésnek öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zeneművészet, a Docler Holding a népművészet és közművelődés, az Erste Bank a sajtó, az FHB Bank pedig a színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja. A Prima Primissima támogatói között tudhatja a KAVOSZ Zrt.-t, a Pappas Hungária Kft.-t, a Mercedes Benz Hungária Kft.-t és a Vodafone Magyarország Zrt.-t; fő médiatámogatója az MTVA.

A Prima Primissimát idéntől az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább főtámogatóként. Az OTP Bank a kelet-közép európai régió meghatározó pénzügyi szolgáltatójaként számos olyan közösségi kezdeményezést, kulturális eseményt támogatott már a múltban is, amelyek társadalmi értéket létrehozva járultak hozzá az emberi kapcsolatok elmélyítéséhez, és amelyek sok embert érintenek és érnek el. Mindez olyan stabil hátteret jelent a díj és az azt gondozó alapítvány számára, amely biztosítja, hogy a Prima Primissima a jövőben is a magyarországi példaképek felkutatásának, felemelésének és elismerésének élharcosa legyen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!