A KAVOSZ Zrt. javaslata alapján, a korábbi két százalékról négy százalékra emelte - saját költségvetési forrásainak terhére - a Vidékfejlesztési Minisztérium az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez nyújtott kamattámogatást. Ennek köszönhetően a hitelkonstrukció kamata jelenleg évi 4,25 százalék körül alakul. A megemelt kamattámogatás a 2013. július 18-tól kezdődően, az új valamint a meglévő szerződésekre egyaránt érvényes.

A magyar mezőgazdaság presztízsének elmúlt évtizedekben történt drasztikus csökkenését követően még 2010-ben deklarálta Magyarország Kormánya, hogy kiemelt figyelmet fordít a hazai agrárgazdaságra, és tíz évre lefektetett vidékstratégiával valamint ágazati programokkal állítja vissza a hazai agrárium gazdasági súlyát és tekintélyét. Ennek részeként jött létre az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció is, mellyel a kormány ahhoz nyújt támogatást, hogy az agrárgazdaság szereplői könnyebben juthassanak finanszírozási forrásokhoz.

A KAVOSZ Zrt. által kidolgozott, egyedülálló hitelkonstrukciót a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások vehetik igénybe. Az egy, kettő vagy három éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege minimum 500.000,- Ft, felső határa 25 millió Ft.  A kérelmezők hitelhez jutását minden esetben az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezességvállalása segíti.

A Széchenyi Kártya Program többi eleméhez hasonlóan, az Agrár Széchenyi Kártya kérelmezői a hiteligényükkel a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségéhez (VOSZ), a Területi Kereskedelmi és Iparkamarákhoz, illetve a KAVOSZ Zrt. irodáihoz fordulhatnak országszerte, közel 300 helyen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!