Kkv-hitelezés: kétszámjegyű a növekedésA kkv-szektor hitelezése az elmúlt időszakban kétszámjegyű növekedést ért el, ami egészséges és erős – mondta el a növekedés.hu-nak adott interjúban Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke, az OTP Jelzálogbank Zrt . vezérigazgatója.

A vállalati hitelezés dinamikus növekedéséről korábbi bejegyzéseinkben is foglalkoztunk: a jegybank adatait itt tekintettük át, az Erste és a Budapest Bank ambiciózus terveiről itt olvashat.

Hitelezésben már közel vagyunk a 2008-as számokhoz, de teljesen más az összetétele a portfoliónak – tette hozzá Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség alelnöke, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. A fedezett hitelekben például majdnem elértük a 2008-as volument. Viszont alig van szabad felhasználású jelzáloghitel, amely 2006–2008-ban felturbózta a számokat, és mesterséges keresletet keltett. Az akkori időszakhoz képest most sokkal jelentősebbek a visszafizetések is.

A hitelezés újraindulásában a szakemberek szerint a jegybank Növekedési Hitelprogramja játszott kulcsszerepet. „Miközben eleinte sokan – magamat is ideértve – szkeptikusak voltunk az új program iránt, ez gyorsan megváltozott. Végül hosszabbítást kértünk az MNB-től, mert tényleg újra elindította a hitelezést a kkv-knál” – mondta el Jelasity Radován.

A vállalati hitelezés területén ugyanakkor a hazai bankszektor „mindössze” a forrásigény negyedét elégíti ki. „A magyar nagyvállalatoknak közvetlen elérése van a nemzetközi tőkepiachoz, a multik leányvállalatainak a forrásbőség miatt saját anyavállalatuk ad forrást a fejlesztésekhez, és ott vannak erős harmadikként az uniós források, amelyekkel – ráadásulha vissza nem térítendők – szinte lehetetlen versenyezni” – magyarázta Becsey András.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!