Személyi kölcsönök: új rekord születik 2019-ben (és 2020-ban is)A teljes piacon az új hitelek összege elérheti az 550–570 milliárd forintot, ami éves összevetésben 25-26 százalékos növekedést jelent – olvashattuk a K&H Bank egy december eleji közleményében. (A pénzintézet az január–szeptemberi időszakban 33,3 milliárd forint összegben folyósított személyi kölcsönöket, ami 51 százalékos éves növekedést jelent.)

A pénzintézet prognózisa szerint a növekedés – bár lassabb ütemben – 2020-ban is folytatódhat, és az újonnan folyósított személyi kölcsönök összege átlépheti a 600 milliárd forintot.

A növekedés több tényezőnek köszönhető, a K&H szakemberei szerint ezek között van a nettó reálbérek tempós emelkedése, a lakosság pénzügyi mozgásterének javulása, a magas foglalkoztatottsági ráta és az alacsony munkanélküliség, a GDP-növekedés, valamint a tartósan alacsony kamatkörnyezet. A kölcsönök ráadásul sokkal olcsóbbak lettek, 2012-hez képest a felére, 14 százalékra csökkent a személyi kölcsönök átlagos hitelköltség-mutatója.

Mindezekhez hozzájárul az online értékesítés térhódítása is. A gyorsabb, egyszerűbb ügyintézés sok ügyfélnek hozhatta meg a kedvét a hitelfelvételhez, különösen az alacsonyabb összegű kölcsönök esetében: a K&H-nál például szeptemberben már az összes folyósítások negyedét a „teljesen online igényelhető” személyi kölcsönök adták, ez az arány a bank előrejelzése szerint 2020-ban megközelítheti a 40 százalékot.

.)


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!