Külföldi irányítású vállalkozások – A magyar gazdaság motorjai?Magyarországon 14 500 vállalkozás állt külföldi irányítás alatt 2018-ban. Ez a működő vállalkozásoknak mindössze 2,5 százalékát jelentette, a leányvállalatok súlya azonban sokkal nagyobb, mint elsőre gondolhatnánk. „A külföldi vállalatok az összes hazai vállalkozás árbevételének, valamint hozzáadott értékének közel felét realizálták, és a bruttó tárgyieszköz-beruházások 40 százalékát valósították meg. Az összes hazai vállalkozás munkavállalóinak több mint negyedét szintén külföldi irányítású leányvállalatok foglalkoztatták” – olvasható a statisztikai hivatal „Külföldi irányítású vállalkozások Magyarországon, 2018” című kiadványában.

Annak, hogy a nagy súlyuk ellenére a lányvállalatokaránya mindössze 2,5 százalék, egyszerű a magyarázata: a külföldi érdekeltségű cégek jóval nagyobbak, mint az „átlag magyar” vállalkozás. Ez a létszámadatok alapján a legnyilvánvalóbb: míg az egy külföldi leányvállalatra jutó alkalmazottak száma 2017-ben 45 fő volt, a hazai irányítású cégeknél ugyanez a mutató mindössze 3 fő.

Sajnos nem csupán a létszám tekintetében, de termelékenységben is a magyar tulajdonú vállalatok fölött állnak a leányvállalatok: a külföldi irányítású vállalatok termelékenysége 2010 és 2017 között jóval meghaladta a hazai irányítású cégekét, a különbség mértéke 2017-ben közel két és félszeres volt.

Minél nagyobb vállalat-kategóriákat vizsgálunk, a külföldi irányítású cégek súlya annál nagyobb. Az 50–249 fős vállalkozások árbevételének például 51 százaléka, a hozzáadott értékének és a beruházási teljesítményének pedig közel fele származott a leányvállalatok tevékenységéből. A legalább 250 főt foglalkoztató vállalkozások körében még nagyobb a kontraszt: a külföldi leányvállalatok itt az árbevétel és a hozzáadott érték közel háromnegyedét realizálták, a beruházások 57 százalékát valósították meg.

Hasonló számokat látunk az export vizsgálatakor is. 2017-ben az összes Magyarországon működő vállalkozás árbevételének 35 százaléka származott exportértékesítésből, de ennek 80 százalékát külföldi irányítású cégek realizálták.

Nem véletlen, ha ezeket az arányokat magasnak tekintjük: a külföldi irányítású vállalkozások súlya Magyarországon a legnagyobb az EU tagállamai közül. Az Eurostat legfrissebb, 2016-os adatai szerinta vállalati szektor hozzáadott értékéhez a legmagasabb, 51 százalékos arányban Magyarországonjárultak hozzá külföldi ellenőrzés alatt álló vállalkozások, miközben az uniós átlag ennek csupán fele.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!