Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás: szomorú számok 2020-ból

üres étterem, üres szálloda

A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás bruttó hozzáadott értékének a statisztikai hivatal előzetes becslése alapján 2020-ban 32 százalékkal csökkent az előző évhez képest, jóval meghaladva a nemzetgazdaság teljesítményének 5,0 százalékos visszaesését.

Az ágazat részesedése a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékéből így jelentősen, 1,4 százalékra esett vissza. A turizmussal kapcsolatos tevékenységek tovagyűrűző hatásának következtében azonban ez az arány jóval magasabb, 10 százalék feletti is lehet – írják a KSH szakértői a „Helyzetkép a turizmus, vendéglátás ágazatról, 2020” című kiadványban.

A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás nemzetgazdasági ágban 2020. december 31-én 73 ezer vállalkozást tartottak nyilván, 0,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A vállalkozások közül mintegy 49 ezer önálló, csaknem 24 ezer pedig társas formában működött. Az önálló vállalkozók száma 0,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a társas vállalkozásoké 0,3 százalékkal emelkedett ugyanezen időszak alatt. A változások iránya ellentétes a nemzetgazdaságban megfigyelhető folyamatokkal, ahol az önálló vállalkozások száma 1,3 százalékkal bővült, míg a társas vállalkozásoké 0,2 százalékkal mérséklődött.

A 2019. évi növekedést követően 2020-ban jelentősen, a nemzetgazdasági átlagot (mínusz 0,9 százalék) többszörösen meghaladó mértékben, 8,5 százalékkal csökkent a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágban foglalkoztatottak száma (177 ezer fő) az előző évhez képest. A legnagyobb csökkenés a második negyedévben volt, akkor közel ötödével kevesebben dolgoztak ezen a területen.

Ennek hatására a nemzetgazdasági ág munkaerő-piaci részesedése is romlott (0,4 százalékponttal), így 2020-ban az összes foglalkoztatott 3,8 százalékát képviselte.

A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a megelőző évekhez képest lassuló, 4,7 százalékos növekedés mellett az év végén 251 ezer forint volt. A dolgozók keresetének növekedési üteme 2020-ban 5,0 százalékponttal volt alacsonyabb a nemzetgazdaságéhoz viszonyítva, bruttó átlagkeresetük összege 153 ezer forinttal maradt el attól.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágban 2020-ban a beruházások teljesítményértéke folyó áron több mint 117 milliárd forintot tett ki, összehasonlító áron 16 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva