Ünnepélyes keretek között adták át ma Budapesten a 250 ezredik Széchenyi Kártyát és az első 100 milliós Széchenyi Kártya igénylésért járó emlékkártyát a KAVOSZ Zrt. és a Program fennállásának 15. jubileumi évében.

A hazai mikro-és kisvállalati ügyfélkör finanszírozási nehézségeinek megoldására Demján Sándor2000-ben javasolta Orbán Viktor akkori Miniszterelnök részére (az akkori gazdasági miniszter Matolcsy György támogatása mellett) egy államilag támogatott kedvezményes feltételrendszerű, tárgyi biztosíték nélküli folyószámlahitel bevezetését.

A Kormányzat felkarolta a kisvállalkozások finanszírozásának újszerű megoldását és meghirdették a Széchenyi Kártya Programot. A Program megvalósításáraegyúttal felkértéka Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát (MKIK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét (VOSZ), mely szervezetek a Program működtetésére és koordinálására létrehozták a KAVOSZ Zrt-t.

15 év telt el azóta. A Program keretében összesen 1 841 milliárd forint hitelösszeg került kihelyezésre,258 ezerlétrejött hitelszerződéshez kapcsolódóan.

Ez azt jelenti, hogy ez idő alatt a hazai vállalkozások 343 ezerhiteligénylést nyújtottak be (az idei év végére a beadott kérelmek száma várhatóan eléri a 350 ezret), melyek84%-a vidéki és 16%-abudapesti vállalkozások általi igénylés.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel maximális hitelösszege kezdetben 1 millió forint volt. A hitelkeret az elmúlt 15 évben többször emelkedett -2003-ban 5 millió, 2004-ben 10 millió, 2006-ban 25 millió, 2015-ben 50 millió, és most, 2017 őszén 100 millió forintra - mindig a vállalkozók igényeket kiszolgálva.

A zártkörű rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök úr jelentette be a Széchenyi Kártya Program valamennyi hiteltípusában a felvehető maximális hitelkeret 100 millió forintra történő emelését.A Kormányzat az emelt összegű hitelügyletekre is biztosítja az eddigi mértékű kamat-és kezességi díjtámogatást (egyedüli kivétel az idei évben létrejött 50 millió forintfeletti Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, ahol kezességi díjtámogatás egyelőre még nem kapcsolódik az emelt összegű hitelszerződésekhez.)

 

A Széchenyi Kártya Program hat hiteltípusból áll, ezáltal a kis-és középvállalkozások mindennemű pénzügyi problémájára megoldást tud kínálni.

A KAVOSZ Zrt. és a Kormányzat a Program valamennyi konstrukciójában igyekszik azonnal reagálni a piaci körülményekre. Erre kiemelendő példa a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett gazdák támogatása (legutóbb fagy-és jégkár sújtotta agrárvállalkozások), akik az Agrár Széchenyi Kártya keretében költségmentes hitelt kaphattak.

A Program vállalkozások tömegét éri el sikeresen.Jelenleg havonta átlag 17 milliárd forint hitel kerülkihelyezésre, hetente300hitelszerződés jön létre, óránként 100 millió forint összegű hitelhez segítik a vállalkozásokat.

A Széchenyi Kártya Programban valamennyi résztvevő szervezet a közös munkát, a vállalkozók fejlődését tartja szem előtt, ennek köszönhető a töretlen együttműködés, hogy a piaci igények felmerülésekor gyorsan és hatékonyan megvalósíthatóak különböző támogatási programok.

Ennek az együttműködésnek a keretein belül és a kölcsönös megbecsülés jegyébenszámos Széchenyi Kártya Programban résztvevő vállalkozót jelképes elismerésben részesített Orbán Viktor miniszterelnök úr, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára, Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója és a partner bankok (Budapest Bank, az ERSTE Bank, a Gránit Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, a Sberbank, a Takarékbank és az Unicredit Bank)első számú vezetői.

Az eredmények méltó megünneplésébenrészt vett továbbá az MNB Elnöke, anemzeti fejlesztési miniszter, a nemzetgazdasági miniszter, a Földművelésügyi Minisztériumállamtitkára, valamint a vállalkozók hitelhez jutását készfizető kezességvállalással segítőgarantőr intézmények vezetői is.

 

Budapest, 2017. szeptember 7.

 

 

További információ:

 

Exterde Rita

Telefon: 06-70-935-7767

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!